Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi!
Onko normaalia, jos rinnat tuntuvat kovilta? En tiiä onko mun huoli turha vai häh mut kumminkin oon vasta 14.v ja kun tunnustellen mun rintoja ne molemmat on silleen kovat sisältä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että tutkit ja tarkkailet rintojasi aika ajoin. On hyvä tuntea oma kehonsa, jotta huomaa jos siinä tapahtuu muutoksia. Rintojen kovuus ja epätasaisuus on kuitenkin sinun iässäsi yleensä täysin hyvänlaatuista ja normaalia. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi.

Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä. Myös hormonitoiminnalla on vaikutusta rintoihin. Rauhaskudos reagoi kuukautiskiertoon ja siksi se tuntuu välillä selvemmin ja välillä aristaa. Esimerkiksi ennen kuukautisia rinnat tuntuvat usein aristavilta ja turvonneilta. Paras aika rintojen tunnustelulle on noin viikon sisällä kuukautisten jälkeen, jolloin hormonien aiheuttama kipu ja turvotus ovat vähimmillään. Jos sinulla on epävarma olo, voit pyytää esimerkiksi kouluterveydenhoitajaa tutkimaan kertaalleen rintasi ja samalla näyttämään miten se tehdään ja mikä on normaalia.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Epäilyttää
Rinnassa litteä patti Oon 15-v ja mulla on rinnassa leveydeltä n. 4cm litteä ja sileä patti. Liikkuu rinnan mukana, mutta epäilyttää, kun se on oikeasti aika iso....
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että olet 15-vuotias ja huolissasi, koska olet löytänyt rinnastasi n. 4cm sileän litteän patin.

Hienoa, että tutkit ja tarkkailet rintojasi. Rintasyöpä ikäiselläsi on erittäin harvinaista. Rinnoissa tuntuvista muutoksista suurin osa on täysin hyvänlaatuisia.

Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä. Löytämäsi patti saattaakin liittyä rintojen normaaliin kehittymiseen ja murrosikään. Hormonitoiminnalla on myös vaikutusta rintoihin, siksi esimerkiksi ennen kuukautisia rinnat tuntuvat aristavilta ja turvonneilta. Rinnoissa voi  esiintyä myös erilaisia hyvänlaatuisia rasvapatteja, hyvälaatuisia kasvaimia, sekä hyvänlaatuisia nesterakkuloita.

Käy kouluterveydenhoitajan vastaanotolla näyttämässä löytämääsi rinnan pattia. Käymällä kouluterveydenhoitajan vastaanotolla saat terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen löytämääsi rinnan pattiin ja samalla mielenrauhan itsellesi. Terveydenhoitaja tunnustelee rintasi ja arvioi, mistä voisi olla kyse.

Tarvittaessa voit myös soittaa maksuttomaan neuvontapuhelimeemme,  0800 19414, ma ja to klo 10–18,  ti- ke- pe klo 10–15. Voit myös keskustella maksutta neuvontahoitajan kanssa chatissa varaamalla ajan osoitteesta www.kaikkisyovasta.fi

Oliko vastauksesta hyötyä?