Seksi
Nimimerkki: Moi

Pituuskasvu murrosiässä

Voiko 16.5 vuotias kasvaa vielä pituutta ainakin muutaman sentin olen alle 170cm. Murrosikä alkanut varmaan jo ala-asteella ja vanhemmat ei hirveän pitkiä. Netistä tehdyn pituusennusteen mukaan ennusteeni olisi n.170cm. Pituutta tullut parin vuoden aikana noin sentin pari vuodessa.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit kysymyksessäsi, että kasvatko enää pituutta. Kerroit, että murrosikäsi on alkanut alakoulussa. Murrosiän alussa pituuskasvu on hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pojilla kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13-14 vuoden iässä ja tämän jälkeen pituutta tulee vielä lisää hitaampaan tahtiin 3-5 vuoden ajan. Yleensä pojat saavuttavat lopullisen pituutensa 18 vuoden iässä. Tytöillä kasvupyrähdys tapahtuu hieman aiemmin, keskimäärin noin 12 ikävuodesta eteenpäin. Kasvu on nopeimmillaan murrosiän keskellä ja kasvu päättyy yleensä muutamaa vuotta poikia aiemmin.

Kerrot olevasi 16-vuotias, eli voit hyvinkin kasvaa vielä pituutta. On hyvä muistaa, että pituuskasvu on hyvin yksilöllistä. Vanhempien pituus antaa osviittaa siitä, kuinka pitkäksi nuori keskimäärin kasvaa. Kuitenkaan vanhempien pituus ei yksinään määritä nuoren lopullista pituutta. Pituuteen vaikuttavat vanhempien pituuden lisäksi myös muu geeniperimä ja elintavat. Esimerkiksi kasvuun ja kehitykseen tarvittavaa kasvuhormonia erittyy aivoissa syvän unen aikana ja siksi nuoren on tärkeä saada riittävästi unta. Pidäthän siis huolta riittävästä levosta, monipuolisesta ruuasta ja liikkumisesta ja teet kivoja juttuja kavereiden kanssa. Näin tuet kasvuasi, kehitystäsi ja hyvinvointiasi.

Muistathan, ettei pituus tai mikään muukaan ulkoinen olemus määritä sinua ihmisenä. Olet sopiva juuri sellaisena kuin olet!

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?