Seksi
Nimimerkki: Tyttö

Pitääkö huolestua jos kuukautiset ovat myöhässä 1 kuukauden?

Eli mulla on ollu ennenki menkat myöhässä (noin.4-14 pv) mutta tällä kertaa ei ole kuulunut mitään 1 kuukauteen että pitäisikö olla huolissaan?

Hei!

Kerroit, että kuukautisesi ovat myöhässä, ja olet asiasta huolissasi. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään, ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. Voisiko jokin näistä tekijöistä olla mahdollinen sinun tilanteessasi? Huolissasi sinun ei tarvitse tästä asiasta vielä olla.

Onko sinulla ollut kuukautiset jo pidemmän aikaa, vai ovatko ne alkaneet vasta viime vuosina? On täysin normaalia, jos nuorella on epäsäännöllinen kuukautiskierto kuukautisten alkamisen jälkeen. Kuukautisvuodon tulemisessa voi olla välillä pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta, ja joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat sen jälkeenkin. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24-35 päivää, ja keskimäärin se on 28 päivää.

Koska kuukautisesi ovat olleet myöhässä vasta yhden kuukauden, voit vielä rauhassa seurailla tilannetta ja odottaa niiden alkamista. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä penis-emätin yhdynnässä, myös raskaus on mahdollinen, ja sen poissulkemiseksi on hyvä tehdä raskaustesti. Mikäli raskaus on kohdaltasi poissuljettu vaihtoehto, eikä kuukautisia vieläkään kuulu parin kuukauden päästä, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Hänen kanssaan voitte keskustella asiasta tarkemmin, ja selvittää syyn kuukautisten poisjäännille.

Kuukautiset ovat mietityttäneet myös monia muita nuoria Fressiksessä. Kysymyksiä ja vastauksia kuukautisiin liittyen pääset lukemaan täältä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?