Seksi
Nimimerkki: pelkääjä
Ikä: 16-18v

Pelko seksitautien tarttumisesta yhdynnässä

Mua vaan pelottaa tulevaisuus, kun haluan joskus isompana lapsia, mutta pelottaa että samalla tarttuu seksitaudit kun olen yhdynnässä.

Hei,

Kiitos, että laitoit huolestasi meille viestiä. On todella tärkeää tuoda esille mieltä painavat asiat, ovat ne sitten suuria tai pieniä. Sinua huolettaa tulevaisuuden tilanne, jossa mahdollisesti haluaisit lapsia, ja se luonnollisesti edellyttää suojaamatonta yhdyntää. On totta, että seksitaudeista puhutaan ja niiltä suojautumista korostetaan kaikkialla, kun puhutaan seksistä. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö onkin tärkeää etenkin nuorena, ja silloin, kun seksikumppanit ovat uusia tai vaihtelevat. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta täältä.

Monesti kuitenkin siinä parisuhteiden vaiheessa, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, on monella jo vakiintuneempi suhde kumppaniin, eikä seksikumppanit samalla tavalla vaihdu. Kondomiehkäisy on turvallista jättää pois, kun ensin varmistetaan seksitautien mahdollisuus käymällä seksitautitesteissä. Kondomin pois jättäminen edellyttää myös sitä, ettei kummallakaan osapuolella ole seksikontakteja muiden kanssa, mistä uusia tauteja voisi saada. Oleellista on myös se, että mahdollinen parisuhde on turvallinen ja voitte luottaa toisiinne. On tärkeää, että seksistä, ehkäisystä ja perheellistymisestä voidaan puhua avoimesti ja asioista sovitaan yhdessä.

Sinun ei siis kannata kantaa huolta tästä asiasta tässä vaiheessa elämää. Tärkeää on, että huolehdit itsestäsi ja terveydestäsi, myös seksitautien ehkäisystä siihen saakka, kunnes mahdollisesti lasten hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Hakeudu sitten siinä vaiheessa terveydenhuoltoon, esimerkiksi ehkäisyneuvolaan, jossa ohjataan sinua varmistamaan, ettei seksitautien riskiä ole siinä vaiheessa.

Jos sinulla tulee mieleen muuta kysyttävää seksiin tai seksitauteihin liittyen, laita meille rohkeasti uusi viesti. 😊 Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?