SeksiYleinen
Nimimerkki: Outokarvaotus

Onko runsas ihokarvojen kasvu normaalia?

Onko normaalia että naisella rinnoissa kasvaa siellä täällä yksittäisiä mustia karvoja(jotkut jopa yli 2cm suoraksi vedettynä), vai onko se merkki jostain sairaudesta? Samanlaisia karvoja on myös vatsan keskellä tavallaan pystyviivana alapäähän asti(vähän kuin joillain miehillä), alapääkarvoitukseni on läpinäkymätön tiheäntuuhea musta kiharapuska(jopa 5cm pitkiä suoraksi vedettynä), ja alapääkarvoja on tosi paljon myös sisäreisillä. Ja kainalo- ja säärikarvanikin ovat parisenttisiä, tuuheita ja mustia. En ole nähnyt tämmöistä karvamäärää kellään muulla naispuolisella. Vai poistavatkohan kaikki muut naiset omansa jotenkin? Minulla on myös yksi pitkä musta kihara karva keskellä leukaani, mikä ihme sekin oikein on? Ei kai minulle ala kasvaa turkki joka paikkaan?! Olen yrittänyt kesäisin sheivata kainaloita ja sääriä etten järkytä muita, mutta karvat kasvavat selvästi näkyviin noin 12 tunnissa(eli vuorokaudessa kasvua noin 3-4mm). Miten ihmeessä kukaan jaksaa sheivata monta kertaa päivässä?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi – et taatusti ole ainut, jota huolettaa karvojen kasvaminen.

Yleensä karvoitus (olipa se sitten runsasta tai ei) on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Kuten muissakin ulkonäöllisissä seikoissa, niin tässäkin: me kaikki olemme erilaisia. Karvojen värit vaihtelevat tummasta lähes näkymättömään ja määrä runsaasta vähäiseen, tai jopa siihen, ettei niitä ole ollenkaan. Karvojen kasvaminen on yksilöllistä ja yksittäisiä tummia karvoja voi kasvaa mihin tahansa kehossamme.

Toisia ihmisiä katsoo usein hieman suurpiirteisemmin ja sallivammin, kuin itseä ja siksi vertaaminen toisten tilanteeseen on hankalaa. Voi siis hyvin olla, että joku toinen ikäisesi ajattelee juuri samalla tavalla itsestään kuin sinä tai päinvastoin ihmettelee, miksei hänen karvansa ole kasvaneet. Kuitenkin kuten mainitsit, voi olla, että joku poistaa karvojaan eri alueilta. Näin voi halutessaan toimia, mutta se ei missään nimessä ole pakollista. Kaikki saavat olla juuri sellaisia, kuin itse haluavat.

Jos sinusta kuitenkin edelleen tuntuu, että karvan kasvusi ei ole normaalia tai sinulla on sen lisäksi muita oireita, kuten selkeästi epäsäännöllinen kuukautiskierto voisi kyse olla myös hirsutismista. Hirsutismilla tarkoitetaan naisten liiallista karvankasvua miestyyppisillä ihon alueilla. Sen määrittely voi kuitenkin olla hankalaa, kun ei ole olemassa tarkkaa linjaa siitä, mikä varsinaisesti on liikakarvoitusta. Jos sinua siis huolettaa tai haluat keskustella asiasta lisää, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen. Kouluterveydenhoitajaa voi hyvin lähestyä tällaisella asialla.

Tsemppiä syksyysi ja muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin sinä olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?