Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: anskuuu
Minulla on paljon ihokarvoja, onko se normaalia? Moi, ja siis onko normaalia kun oon 12v ja mul on ollu siis varmaan 5-vuotiaasta asti tosi tummat karvat käsivarsissa ja jopa sormissa ja...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi – et ole ainut, jota huolettaa karvojen kasvaminen.

Yleensä karvoitus (olipa se sitten runsasta tai ei) on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Kuten muissakin ulkonäöllisissä seikoissa, niin tässäkin: me kaikki olemme erilaisia. Karvojen värit vaihtelevat tummasta lähes näkymättömään ja määrä runsaasta vähäiseen, tai jopa siihen, ettei niitä ole ollenkaan. Karvojen kasvaminen on yksilöllistä ja yksittäisiä tummia karvoja voi kasvaa mihin tahansa kehossamme.

Kerrot, että kaverisi ovat huomautelleet sinulle karvoistasi. Toisten ihmisten ulkonäön kommentointi ei ole hyvä tapa, vaikka sitä ei tekisikään pahalla tarkoituksella. Voisitko kenties kertoa kavereillesi, että karvasi ovat sinulle muutenkin tällä hetkellä arka aihe ja toivoisit, etteivät he pahentaisi sitä kommentoinnillaan entisestään? Lisäksi voit myös kertoa heille, ja itse lohduttautua sillä, että et todellakaan ole ainut tyttö, jolla kasvaa karvoja näkyvästi, esimerkiksi ylähuulen päällä.

Kuten mainitsitkin, niin voi olla, että haluaa poistaa tai vähentää osaa karvoista, jos ne ovat itseä häiritsevillä alueilla. Näin voi halutessaan toimia, mutta se ei missään nimessä ole pakollista. Kaikki saavat olla juuri sellaisia, kuin ovat ja itse haluavat olla.

Jos sinusta tuntuu, että karvan kasvusi ei ole normaalia tai sinulla on sen lisäksi muita oireita, kuten selkeästi epäsäännöllinen kuukautiskierto voisi kyse olla myös hirsutismista. Hirsutismilla tarkoitetaan naisten liiallista karvankasvua miestyyppisillä ihon alueilla. Sen määrittely voi kuitenkin olla hankalaa, kun ei ole olemassa tarkkaa linjaa siitä, mikä varsinaisesti on liikakarvoitusta. Jos sinua siis huolettaa tai haluat keskustella asiasta lisää, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen. Kouluterveydenhoitajaa voi hyvin lähestyä tällaisella asialla.

Tsemppiä syksyysi ja muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin sinä olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Outokarvaotus
Onko runsas ihokarvojen kasvu normaalia? Onko normaalia että naisella rinnoissa kasvaa siellä täällä yksittäisiä mustia karvoja(jotkut jopa yli 2cm suoraksi vedettynä), vai onko se merkki jostain sairaudesta? Samanlaisia karvoja...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi – et taatusti ole ainut, jota huolettaa karvojen kasvaminen.

Yleensä karvoitus (olipa se sitten runsasta tai ei) on normaalia, eikä siitä tarvitse huolestua. Kuten muissakin ulkonäöllisissä seikoissa, niin tässäkin: me kaikki olemme erilaisia. Karvojen värit vaihtelevat tummasta lähes näkymättömään ja määrä runsaasta vähäiseen, tai jopa siihen, ettei niitä ole ollenkaan. Karvojen kasvaminen on yksilöllistä ja yksittäisiä tummia karvoja voi kasvaa mihin tahansa kehossamme.

Toisia ihmisiä katsoo usein hieman suurpiirteisemmin ja sallivammin, kuin itseä ja siksi vertaaminen toisten tilanteeseen on hankalaa. Voi siis hyvin olla, että joku toinen ikäisesi ajattelee juuri samalla tavalla itsestään kuin sinä tai päinvastoin ihmettelee, miksei hänen karvansa ole kasvaneet. Kuitenkin kuten mainitsit, voi olla, että joku poistaa karvojaan eri alueilta. Näin voi halutessaan toimia, mutta se ei missään nimessä ole pakollista. Kaikki saavat olla juuri sellaisia, kuin itse haluavat.

Jos sinusta kuitenkin edelleen tuntuu, että karvan kasvusi ei ole normaalia tai sinulla on sen lisäksi muita oireita, kuten selkeästi epäsäännöllinen kuukautiskierto voisi kyse olla myös hirsutismista. Hirsutismilla tarkoitetaan naisten liiallista karvankasvua miestyyppisillä ihon alueilla. Sen määrittely voi kuitenkin olla hankalaa, kun ei ole olemassa tarkkaa linjaa siitä, mikä varsinaisesti on liikakarvoitusta. Jos sinua siis huolettaa tai haluat keskustella asiasta lisää, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen. Kouluterveydenhoitajaa voi hyvin lähestyä tällaisella asialla.

Tsemppiä syksyysi ja muista, että olet hyvä juuri sellaisena kuin sinä olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Karvajalka
Onko runsas karvoitus jaloissa normaalia Heippa Mulla on semi paljon karvoitusta jaloissa ja on ollut ihan murrosiän alusta asti. Mun kaikilla kavereilla on kuitenkin aika karvattomat jalat tai korkeintaan...
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten myös se vaihtelee, missä järjestyksessä ja missä määrin muutoksia tapahtuu. Murrosiän kehityksessä perintötekijöillä on oma merkityksensä ja usein murrosikä etenee samansuuntaisesti kuin omien vanhempien murrosikä. Yleisesti poikien murrosikä etenee niin, että se alkaa kivesten kasvulla ja sitten tulee karvoitusta sukuelimiin.

Karvoituksen lisääntyminen muualla puolen kehoa on myös hyvin yksilöllistä eli se vaihtelee, kuinka paljon, minne ja milloin niitä kullakin kasvaa. Runsaampi karvoitus jaloissa on siis normaali asia, eikä sinun tarvitse asiaa millään tavalla hävetä.

Oikeastaan kaikki murrosikäiset nuoret ovat jossain kohden huolissaan siitä, onko kaikki oman kehon ja kehityksen kanssa ok ja niin sanotusti ”normaalia”. Lähes kaikki kokevat hämmennystä jonkin asian suhteen, ja ehkä sinulla tämä asia on runsaampi karvoitus. On myös tyypillistä verrata omaa kehoaan ja sen kehittymistä ikätovereihin. Se on vain siinä mielessä huono asia, koska kehittyminen ja sen aikataulu on niin yksilöllistä. Siksi ei kannata verrata itseään muihin, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty!

Jos tämä asia sinua vielä kovasti vaivaa, voit keskustella siitä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei
Sheivauksen haitat Hei, olen 14 pian 15 vuotias ja kysyisin että onko siitä jotain haittaa että sheivaa alapään, olen siis tyttö, mutta olen tehnyt sitä jo...
Fressis

Moikka!

Alapään iho on hyvin herkkää, joten sheivaus voi helposti aiheuttaa esimerkiksi näppylöitä ja kutinaa. Joskus sheivaus voi myös aiheuttaa karvatuppien tulehdusta. Haitat liittyvät siis pitkälti ihon ärtymiseen. Usein ärsytysoireet helpottavat, kun ihon antaa rauhoittua sheivauskertojen välillä. Myös ihoa ”rauhoittavat” voiteet voivat auttaa. Joskus jos tulehdus pääsee kehittymään syvemmälle, saatetaan tarvita antibioottikuuri.

Ärsytyksen ehkäisemiseksi kannattaa tulevaisuudessa muistaa terävä höylä ja karvanpoistovaahto tai muu vastaava. Karvat kannattaa ajaa kasvusuuntaan, ei vastakarvaan. On myös tärkeää, että iho on tarpeeksi kostea, kun aloitat sheivauksen. Sheivauksen jälkeen iho kannattaa pestä viileällä vedellä ja lopuksi voidella ihovoiteella.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Käsivarsissa ihokarvat??
Murrosikä ja ihokarvat Olen siis 10v tyttö, ja käsivarsissa kasvavat karvat ovat olleet jo 5 vuotta minulla. Äidilläni on myös ollut käsivarsissa ihokarvoja, mutta hän sanoi minulle...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Onpa harmi, että olet riidellyt kaverisi kanssa ja vielä vuosienkin jälkeen tämä käsikarva-asia sinua painaa. Ihokarvat ovat kuitenkin täysin normaali asia ja kaikilla ihmisillä niitä on, varmasti myös tällä kaverillasi. Murrosiässä ihokarvat myös lisääntyvät ja on hyvin yksilöllistä, kuinka paljon ihokarvoja kasvaa ja minkälaisia ne ovat. Toisilla karvoja on enemmän kuin toisilla ja toisilla karvat saattavat olla vaaleita ja hentoisia, toisilla tummia ja paksuja.

Murrosiän kynnyksellä on täysin normaalia pohtia omaa kehoaan ja helposti tulee verratuksi itseään muihin. Lisäksi televisiossa, lehdissä ja sosiaalisessa mediassa näkyvät silotellut ihot esimerkiksi malleilla ja julkkiksilla luovat helposti virheellisen kuvan sileästä ja karvattomasta ihosta. Malleilta ihokarvat onkin usein sheivattu ja kuvia on usein lisäksi muokattu niin, ettei ihokarvoja näy missään ja iho näyttää muutenkin täysin sileältä. On kuitenkin täysin normaalia, että ihmisillä on ihossa esimerkiksi epätasaisuuksia sekä niitä ihokarvoja. Meillä kaikilla on muutenkin erilaiset kehot muotoineen ja karvoineen, ja kaikilla on oikeus olla vapaasti juuri sellainen kuin on.

Pidä siis vaan rohkeasti t-paitoja, tuskin tavallisiin ihokarvoihisi kiinnitetään sen kummemmin huomiota. Emme toki voi vaikuttaa siihen, mitä muut ehkä sanovat tai kommentoivat, mutta siihen voimme vaikuttaa, miten näihin mahdollisiin kommentteihin suhtaudumme. Ihmettelyihin voi esimerkiksi vastata toteamalla, että kaikilla on ihokarvoja ja minun ovat tällaiset 😉 Ilkeät kommentit ovat toki aina ikäviä, mutta ne kannattaa jättää omaan arvoonsa.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?