RytmiYleinen
Nimimerkki: Yöpissis

Onko normaalia jos öisin on kova pissahätä?

Hei! Olen jo 11v tyttö ja välillä mä herään yöllä kun on mentävä vessaan. Hirvee pissahätä! Muutaman kerran mä olen pissannut mun pikkuhousuihini kun en ole ehtinyt vessaan ajoissa. Pitääkö mun alkaa käyttää joitakin housuvaippoja yöpuvun alla tai ainakin sillä lailla että ne ovat pikkuhousun alla? Mistähän toi mun kova pissahätä johtuu ja vielä yöllä? On vaan vähän nolo juttu jo mun iässä mutta onneksi mä en kuitenkaan päivällä muuten pissaa housuun eli ts. normaali olo ja ehdin ajoissa vessaan jos alkaa pissattaa. Joskus mulla kutiaa pimpissä mutta ehkä se on vaan normaalia. Silloin kyllä välillä mä raavin sitä että kutina lakkaisi ja se alkaa punottaa enemmän ja on vähän ärtysä. Toi kutina varmaan voi johtua siitä kun mä käytän yleensä tiukkoja farkkuja. Monesti mä oon huomannut ton kun farkut on ollut mulla päällä koko päivän kuten koulussa vaikka. Ehkä leggingsseissä ei kutia kuitenkaan yhtä paljon kun ne ovat kevyemmät. Joskus suihku tai uinti auttaa kutinaan. Tietysti jos samoja pikkuhousuja käyttää pitempään niin ne tulee hikisiksi ja voivat tuntua kosteilta ja ärsyttää ihoa myös.

Hei Yöpissis (hauska nimimerkki!),

Hyvä kysymys! Aika monet käyvät kerran ja joskus parikin kertaa yöllä pissalla, se on ihan normaalia. Ilmeisesti ongelma onkin se pissan lirahtelu eivätkä varsinaisesti vessakäynnit.

Et kertonut, lirahtaako pikkareihin pikkuisen vai kastuvatko paikat kunnolla. Yleensä tytöt pystyvät aika hyvin pysäyttämään virtsasuihkuaan niin että ihan kaikki ei lirahda kerralla. Et myöskään kertonut, onko oireesi uusi vai oletko koko elämäsi ajan ollut yöpissijä.

Se että ylipäätään moni meistä pystyy olemaan pissaamatta koko yöunen ajan, on oikeastaan aika erikoista. Päivällähän yleensä käymme pissalla tiheämmin kuin kerran kahdeksassa-yhdeksässä tunnissa. Pissanpidätyskyky riippuu paljon antidiureetti-nimisestä hormonista, joka kehityksen aikana saa vähitellen vuorokausirytmin sellaiseksi, että yöllä erittyy vähemmän virtsaa kuin päivällä.  Joillakin ihmisillä tämän vuorokausirytmin kehittyminen kestää pidempään kuin toisilla. Yökastelu on pojilla tavallisempaa kuin tytöillä.

Jos pissaa lirahtaa oikeasti aika paljon, sinun kannattaa kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajallesi ja mennä lääkäriin. Antidiureettista hormonia on olemassa suussa sulavina tabletteina. Tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti, että tätä lääkettä saisi ostettua apteekista. Ennen lääkkeen aloittamista suljetaan pois, ettei oireesi taustalla ole virtsatietulehdusta.

Tavallisempaa kuin ongelmat antidiureettisen hormonin erityksessä, on kuitenkin se, että sinulla on tapana juoda turhan paljon iltaisin. Jos juo paljon, erittyy paljon pissaakin. Voisit siit koittaa vähentää iltajuomista ja käydä vielä vessassa ennen nukkumaanmenoa.

Noista alapään kutinoista ja muista tuntemuksista sanon vain sen, että pimppi tykkää ilmakylvyistä. Jos olet huomannut, että liian kireät farkut tai pikkuhousut hiostavat, voisit koittaa vaihtaa ne puuvillaisiin ja kepeämpiin pöksyihin tai pitää öisin vain yöpaitaa ilman pöksyjä. Siis siinä vaiheessa kun pissan lirahtelut on saatu kuriin.

Tsemppiä matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?