Hei Yöpissis (hauska nimimerkki!),
Hyvä kysymys! Aika monet käyvät kerran ja joskus parikin kertaa yöllä pissalla, se on ihan normaalia. Ilmeisesti ongelma onkin se pissan lirahtelu eivätkä varsinaisesti vessakäynnit.
Et kertonut, lirahtaako pikkareihin pikkuisen vai kastuvatko paikat kunnolla. Yleensä tytöt pystyvät aika hyvin pysäyttämään virtsasuihkuaan niin että ihan kaikki ei lirahda kerralla. Et myöskään kertonut, onko oireesi uusi vai oletko koko elämäsi ajan ollut yöpissijä.
Se että ylipäätään moni meistä pystyy olemaan pissaamatta koko yöunen ajan, on oikeastaan aika erikoista. Päivällähän yleensä käymme pissalla tiheämmin kuin kerran kahdeksassa-yhdeksässä tunnissa. Pissanpidätyskyky riippuu paljon antidiureetti-nimisestä hormonista, joka kehityksen aikana saa vähitellen vuorokausirytmin sellaiseksi, että yöllä erittyy vähemmän virtsaa kuin päivällä. Joillakin ihmisillä tämän vuorokausirytmin kehittyminen kestää pidempään kuin toisilla. Yökastelu on pojilla tavallisempaa kuin tytöillä.
Jos pissaa lirahtaa oikeasti aika paljon, sinun kannattaa kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajallesi ja mennä lääkäriin. Antidiureettista hormonia on olemassa suussa sulavina tabletteina. Tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti, että tätä lääkettä saisi ostettua apteekista. Ennen lääkkeen aloittamista suljetaan pois, ettei oireesi taustalla ole virtsatietulehdusta.
Tavallisempaa kuin ongelmat antidiureettisen hormonin erityksessä, on kuitenkin se, että sinulla on tapana juoda turhan paljon iltaisin. Jos juo paljon, erittyy paljon pissaakin. Voisit siit koittaa vähentää iltajuomista ja käydä vielä vessassa ennen nukkumaanmenoa.
Noista alapään kutinoista ja muista tuntemuksista sanon vain sen, että pimppi tykkää ilmakylvyistä. Jos olet huomannut, että liian kireät farkut tai pikkuhousut hiostavat, voisit koittaa vaihtaa ne puuvillaisiin ja kepeämpiin pöksyihin tai pitää öisin vain yöpaitaa ilman pöksyjä. Siis siinä vaiheessa kun pissan lirahtelut on saatu kuriin.
Tsemppiä matkaan!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hyvä, että uskaltauduit kysymään yökastelusta, joka kuulostaa kiusaavan sinua kovin.
Yökastelu ei yleensä ole merkki sairaudesta vaan virtsarakon toiminnan hallitsemisen tavallista hitaammasta kypsymisestä. Tarkkaa syytä yökasteluun ei tiedetä, mutta joillakin yökastelijoilla yöllisen virtsanerityksen on todettu olevan tavallista runsaampaa. On myös epäilty, että hyvin sikeä uni voi estää heräämisen virtsarakon lähettämiin signaaleihin. Taipumus yökasteluun on periytyvää ja usein ainakin toisella vanhemmista on ollut lapsuudessa yökastelua. Yökastelu on varsin tavallinen vaiva pienillä lapsilla ja harvinaistuu iän karttuessa, kun hermosto ja virtsarakon hallinta kehittyvät. Yökastelua voi kuitenkin esiintyä noin 1 %:lla teini-ikäisistäkin. Vaikka vaiva on sinun iässäsi jo selvästi harvinaisempi, et ole ensimmäinen tai viimeinen teini-ikäinen, joka kärsii yökastelusta.
Yökastelun hoito riippuu lapsen tai nuoren iästä ja vaivan laadusta. Tavallisesti yökastelua hoidetaan ensisijaisesti kasteluhälyttimen ja joskus myös lääkityksen avulla. Nämä olivatkin sinulle jo tuttuja hoitokeinoja. Ummetus voi myös hankaloittaa vaivaa, koska peräsuolessa oleva uloste voi ärsyttää virtsarakkoa. Jos kakka on siis kovalla, ummetuksen hoito on myös tärkeää. Joskus harvemmin yökastelun taustalla voi olla myös virtsaelinten rakenteellinen vika. Tällaiseen rakenteelliseen vikaan voivat viitata esimerkiksi päiväaikainen kastelu, toistuvat virtsatieinfektiot tai kipu virtsatessa. Tällöin voidaan tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia sairaalan poliklinikalla.
Yleensä yökastelun taustalla ei todeta mitään varsinaista sairautta, joten yökastelun pitäisi helpottaa, kun kasvat ja kehityt. Vaivaasi voidaan kuitenkin myös hoitaa, niin että voisit esimerkiksi käydä huolettomammin kavereilla yökylässä. Hoidon arviota varten pitäisi hakeutua lääkärin vastaanotolle. Voisitte varata ajan vanhempasi kanssa yhdessä. Sinun ei tarvitse laisinkaan pelätä asian kertomista lääkärille, me olemme tottuneet joka päiväisessä työssämme hoitamaan ihan kaikenlaisia vaivoja kaiken ikäisillä ihmisillä.
Voit pyrkiä itsekin vaikuttamaan kotikonstein yökasteluun myös siten, että vältät runsasta juomista illalla ja käyt vessassa ennen nukkumaanmenoa. Erityisesti kofeiinipitoisten juomien, kuten coca-colan nauttimista kannattaa välttää etenkin ilta-aikaan. Kofeiini lisää virtsan eritystä ja kofeiinipitoisetjuomat eivät muutenkaan sinun ikäisellesi ole kovin suositeltavia ainakaan runsain määrin nautittuna.