Seksi
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: 13-15v

Onko normaalia, että rinnat ovat muhkuraiset ja niissä tuntuu patteja?

Oon 14 tyttö ja oisko joskus 10v vanhana alkanu rinnat kasvaa. Nyt on jo sillee isot, ollut jo jonkin aikaa, ehkä melkee joku 70D, enkä kyllä usko että enää kasvaa tästä. Pitkään ollut jo tosi muhkuraiset, semmosia irtonaisia ”patteja”, minkä alle saa esim sormet. Tiedän kyllä, että kasvavat rinnat voi olla muhkuraiset, mutta silti mietin että onko kaikki varmasti ok.

Hei ja kiitos viestistäsi!

Olet huolissasi rintojen muhkuraisuudesta ja pateista. Kuten itsekin toteat, rintarauhaskudos todella on luonnostaan hyvin epätasaista ja muhkuraista. Tässä on myös suurta yksilöllistä vaihtelua. Ikäsi puolesta kysymykseen tulee myös erilaisten hyvänlaatuisten muutosten mahdollisuus, kuten fibroadenooma (aristamaton, hyvin liikkuva patti).

Pahanlaatuisilta muutoksilta olet ikäsi puolesta lähestulkoon täysin suojassa. Esimerkiksi rintasyöpä on alle 30-vuotiailla erittäin harvinainen. Todennäköisyydet ovat siis tässä asiassa puolellasi, ja kyseessä on hyvin luultavasti tavanomainen muhkurainen rintarauhaskudos tai mahdollisesti jokin hyvänlaatuinen muutos.

Kaikki uudet selvästi käsin tuntuvat rintojen kyhmyt tai patit kannattaa kuitenkin kertaalleen arvioida terveydenhuollossa. Kannustan sinua kertomaan asiasta ensin omalle huoltajallesi tai muulle läheiselle aikuiselle, jonka kanssa voitte sitten tarvittaessa yhdessä varata ajan lääkäriin. Lääkäri voi arvioida tarvitaanko esimerkiksi kuvantamistutkimuksia tai muunlaista seurantaa.

Tsemppiä sinulle loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?