Seksi
Nimimerkki: Tällänen_010_likka
Ikä: 13-15v

Onko normaalia, että kuukautiset eivät ole vielä alkaneet 11-12-vuotiaana?

Moi! Oon tällanen 13-vuotias tyttö, jota mietityttää ekat menkat. Tai siis kun mulla on vasta tänä vuonna alkanut näkymään merkkejä murrosiästä, valkovuoto alko joskus keväällä/kesällä. Musta tuntuu et kaikilla alkaa jo joskus 11-12-vuotiaana menkat, niin onko normaalia jos vielä ei oo alkanut? Ja jos on, niin onko muitakin mun ikäsiä joilla ei oo vielä alkanut tai sellasia joilla alko mua myöhempään? Haluaisin tietää oonko ainut! Ja ai niin, jos osais ollenkaan arvioida minkä ikäsenä mulla alkaa menkat niin ois ihana tietää!

Heippa!

Tosi hienoa, että laitoit meille viestiä sinua mietityttävästä asiasta. On tosi tavallista, että murrosiässä tulee pohdittua, miten oma kehitys etenee ja mikä on kehityksen osalta normaalia. Helposti tulee vertailtua myös itseä muihin ja voi ymmärrettävästi tuntua vähän ikävältäkin, jos muilla murrosiän kehitys tuntuu tapahtuvan nopeammin.

Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Tämä koskee myös kuukautisten alkamista. On siis ihan normaalia, että sinun iässäsi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. On olemassa myös tosi paljon muita, joilla kuukautiset eivät vielä 11-12-vuotiaana ole alkaneet, eli et todellakaan ole ainut. Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Alkamisiässä on siis tosi paljon vaihtelua.

Kerroit, että sinulla alkanut hiljalleen ilmaantumaan murrosiän merkkejä ja esimerkiksi valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valitettavasti kuukautisten alkamisaikaa on kuitenkin mahdotonta arvioida. Voit kuitenkin olla ihan huoletta. Kyllä ne kuukautiset sieltä tulevat aikanaan 😊

Lisätietoa kuukautisista löydät Fressiksen artikkelista. Voit käydä myös lukemassa muiden lähettämiä kysymyksiä kuukautisiin liittyen.

Oliko vastauksesta hyötyä?