Ruoka
Nimimerkki: H. L.
Ikä: 13-15v

Lihansyönnin ja maidon juonnin terveellisyys

Onko lihansyönti ja maidon juonti oikeasti terveellistä? Tästä kuulee nykyään niin erilaisia näkökulmia, jotka kumoavat toisensa kokonaan.

Liha on hyvä proteiinin ja raudan lähde ja siitä saa myös tärkeitä B-vitamiineja. Toisaalta lihassa on epäterveellisempää tyydyttynyttä eläinrasvaa ja etenkin valmiit lihatuotteet voivat sisältää paljon suolaa.

Nykyisin suositellaan välttämään runsasta lihan käyttöä. Runsaaseen punaisen lihan käyttöön liittyy myös suurentunut syöpäriski. Suositeltu määrä lihaa on alle 500 g viikossa. Lihatuotteissa on hyvä suosia vähärasvaisia ja suolattomia vaihtoehtoja.

Lihan käyttöä omassa ruokavaliossa ei tarvitse siis lopettaa kokonaan, mutta sen kohtuullinen käyttö on terveellinen sekä samalla ekologinen ratkaisu. Korvaamalla punainen liha erilaisilla kasviproteiineilla (esim. herneet, pavut, linssit), kalalla tai kanalla omaan ruokavalioon saa myös mukavaa vaihtelua!

Maito ja maitovalmisteet ovat hyvä proteiinin, kalsiumin, jodin ja useiden vitamiinien lähde. Puoli litraa nestemäisiä maitovalmisteita ja muutama viipale juustoa päivittäin kattaa elimistön kalsiumin tarpeen.

Maidolla ei ole terveydelle haitallisia vaikutuksia, mutta maitotuotteet on tärkeää valita rasvattomina tai vähärasvaisina. Halutessaan maidon ja maitovalmisteet voi korvata kasviperäisillä elintarvikkeilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia (soijajuoma, kaurajuoma, monenlaiset jogurttia vastaavat kauratuotteet jne).

Janojuomana paras vaihtoehto on vesi.

Oliko vastauksesta hyötyä?