SeksiYleinen
Nimimerkki: Hiiva

Onko hiivatulehdus haitallinen ja paraneeko se itsestään?

Onko hiivatulehdus jotenkin haitallinen? Paraneeko se itsestään?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä tuoksuton vuoto.  Valkovuoto on kokkaremaista ja vaaleaa. Aivan lievä kutina ja kirvely ulkosynnyttimissä ilman muita oireita voi olla normaalin emätineritteen ärsytyksestä johtuvaa.

Kyllä, hiivatulehduksesta voi olla ikäviä seurauksia, jos se jatkuu pitkään hoitamattomana, joten on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita: Muista hyvä henkilökohtainen hygienia. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja ja saippuan käyttämistä. Käytä ilmavia alusvaatteita. WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin. Hiiva saattaa levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.

Jos näistä toimista huolimatta oireilu jatkuu ja tunnistat oireet hiivatulehdukseen liittyviksi, voit kokeilla itsehoitotuotteita apteekista. Mikäli itsehoito ja itselääkintä eivät 3 vuorokaudessa lievitä oireita, oireet eivät viikossa parane, jos polttava tunne ja ärsytys lisääntyvät tai oireet pahenevat hoidon aikana, hakeudu lääkäriin.

Lääkärin arvioon hakeutumista suosittelen myös, jos sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, olet alle 16- vuotias, sinulla on hiivatulehduksia usein, olet raskaana, sinulla esiintyy epäsäännöllisiä verisiä vuotoja tai pahanhajuista vuotoa, sinulla on alavatsakipuja ja/tai kuumetta, sukupuolielimissä on rakkuloita, jos epäilet sukupuolitautia tai, jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia.

Hyvää syksyä!

 

Oliko vastauksesta hyötyä?