Nuuska
Nimimerkki: lopetus

Nuuskan käytön lopettaminen ja ahdistuksen lievittäminen

Hei olen tässä nyt käyttänyt nyt noin ehkä vuoden verran nuuskaa. On toki ollu taukoja kuukaudesta kolmeen mutta nyt toukokuun lopusta asti olen käyttänyt odens nuuskaa noin 1-4 pussia päivässä ja olisi halu lopettaa. En ole itse varma onko minulla vieroitusoireita mutta itseäni alkaa ahdistaa jos en ole päivän aikana saanut edes yhtä biittiä että haluisin kysyä että aiheutanko minä itse sen ahdistuksen itselleni vai tuleeko se vaan nikotiinin puutteesta. Mutta en tosiaan käytä sitä paljoakaa päivässä pärjäisin yhdellä pussilla kokonaisen päivän mutta tekee mieli saada edes kerran päivässä. Mutta halu olisi lopettaa joten olisiko teillä apua miten ehkä saisin tuota ahdistusta lievitettyä?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että sinulla on halu lopettaa nuuskan käyttö.

Käyttämäsi nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa usein riippuvuutta, joka voi näkyä erilaisina vieroitusoireina. Kuten jo hyvin kysymyksessäsi pohditkin, kuvaamasi ahdistus voi olla yksi nikotiiniriippuvuuden aiheuttama vieroitusoire. Muita vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, univaikeudet sekä nuuskanhimo. Fressiksen sivuilta löytyvällä testillä voit myös tarkistaa, kuinka voimakas riippuvuus sinulla on nuuskaan.

Vieroitusoireet voivat tuntua inhottavilta, mutta ne helpottavat ajan mittaan nuuskan käytön lopettamisen jälkeen. Vieroitusoireista selviämistä tukevat riittävä uni, liikunta ja terveellinen ravinto. Lisäksi voi olla hyödyllistä keksiä jotain muuta ajateltavaa tai korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun haluaisit käyttää nuuskaa. Voit esimerkiksi pitää mukanasi xylitol-purkkaa, jota voit jauhaa tarvittaessa, jos sinun alkaa tehdä mieli nuuskaa.

Nuuskan käytön lopettamisesta on hyvä kertoa myös kavereille tai muille läheisille, jotta he voivat tukea sinua lopettamisessa. Kavereiden kanssa voit esimerkiksi sopia, etteivät he anna sinulle nuuskaa, vaikka pyytäisit. Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisen tueksi voit lukea Fressiksen tietopankista.

Jos ahdistusoireet kuitenkin mietityttävät sinua enemmän, voi olla hyödyllistä hakeutua vielä juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?