Mieli
Nimimerkki: ahdistavaa

Murrosikä, laihduttaminen ja paino

Moi, oon 12v tyttö murrosiässä ja oon ollut ylipainoinen mutta sain ainakin enimmät laihdutettua pois (terveellisesti). Tämän takia käyn melkein jokapäivä puntarilla katsomassa että eikai paino ole lisääntynyt että minusta ei tule taas ylipainoinen. Mua ahistaa se että painoa tulee lisää ja yritän siksi pysyä terveellisenä ja tarkkailen myös hieman kaloreita. Välillä painoa tulee muutama kilo lisää ja se ahdistaa tosi paljon. Mulle on myös sanottu että näytän paljon paremmalta nyt kun oon laihtunut joten se tuo myös lisää ahdistusta painon lisääntymisestä. Haluaisin siis tietää että mikä olisi hyvä paino jossa pysyä että ei ole ylipainoinen oon 163cm.

Hei ja kiitos viestistäsi.

Murrosiässä kehossa tapahtuu kaikenlaisia muutoksia ja usein juuri painonnousu aiheuttaa huolta. Painonnousu ja sen vaihtelu on kuitenkin luonnollista, ja liittyy murrosikään. On myös tavallista, että paino vaihtelee jonkin verran päivien välillä. Puntari ei olekaan paras painontarkkailun mittari, ja jatkuva puntarilla käyminen voi ennemminkin aiheuttaa ahdistusta ja paino pyöriä jatkuvasti mielessä.

Tärkeämpää kuin painontarkkailu on se, miltä kroppa tuntuu ja mitä kaikkea kivaa tekemistä se mahdollistaa. Omaa kroppaa vertaillaan myös herkästi muihin ja muiden kommentit vaikuttavat omiin ajatuksiin – kuten kerroit sinullekin käyneen. Murrosikäisen nuoren kohdalla sopivaa painoa on vaikea antaa, sillä kehossa tapahtuu sekä pituuskasvua, että painonmuutoksia – vuoden päästä kroppasi voi näyttää hyvin toisennäköiseltä ihan luonnostaan.

Jokaisen kasvu on yksilöllinen ja siitä mikä on itselle hyvä paino, onkin paras jutella terveydenhoitajan kanssa. Hän näkee terveystiedoistasi missä vaiheessa kehityksesi on ja onko tarvetta tarkkailla painoa. Painonpudottaminen voi vaikuttaa kehitykseen ja esimerkiksi kuukautisiin. Siksi on tärkeää, että sitä ei tehdä yksin, tai turhaan, vaan aina ensin terveydenhoitajan kanssa jutellen. Silloin se tapahtuu myös terveellisesti, mikä onkin sinulle viestisi perusteella tärkeää – hienoa!

Kuulostaa siltä, että ajatuksesi pyörivät aika paljon painon ja kaloreiden tarkkailun ympärillä. Mitä pidempään tilanne jatkuu, sen voimakkaammiksi ajatuksesi voivat muuttua. Siksi olisi tärkeää, että saisit nyt huoliisi vastaukset terveydenhoitajalta. Jos yksin meneminen jännittää, voit ottaa mukaan kaverin, tai näyttää tämän tänne kirjoittamasi viestin. Olit siinä hienosti kuvannut huoltasi.

Rohkeutta ja tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?