Seksi
Nimimerkki: Missä olette menkat

Murrosiän muutokset ja kuukautisten alkaminen

Moi!
Mä oon 14v, alle kuukauden päästä 15v tyttö ja mulla ei oo alkanu kuukautiset vielä, ja mua vähän huolestuttaa se, koska mun äidillä on alkanut 13 vuotiaana ja mä oon jo melkeen 15 ja en oo mitenkään ylipainoinen tai mitään muuta silleen mikä estäis niiden alkamista. Kaikki muu murrosiän toiminta on alkanu joskus 10-11 vuotiaana, en ihan muista milloin mutta on ollut jo pitkään karvoitusta, rinnat ovat kasvaneet jo monta vuotta sitten ja valkovuotoa on tullut jo ainakin 4 vuotta, mikä siis nyt on vikana? Mulla on pari vuotta sitten, joskus 12 vuotiaana ollut noin neljän kuukauden ajan ongelmia syömisen kanssa ja siinä yhteydessä painoa putosi noin 7-8kg mutta se kuitenkin tuli vuoden tai vähän yli vuoden jälkeen kaikki takaisin, kannattaako olla ihan rauhassa odotella kuukautisia? Mun yhellä kaverillakin oli silleen että sen kuukautiset alkoi kuukausi ennen kun se täytti 15 ja oli jo monta vuotta sitten muuten kehittynyt, vaikka eihän mun oo järkee itteeni häneen verrata, mutta onkohan mulla kaikki hyvin?

Moikka, kiitos kysymyksestä.

Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten se, milloin kuukautiset alkavat, on hyvin yksilöllistä. Olet oikeassa siinä, että äidin kuukautisten alkamisikä voi antaa jotain viitteitä kuukautisten alkamisesta omalla kohdalla, mutta valitettavasti kuukautisten alkamisikää ei voi päätellä sen perusteella.  Yleensä kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä.

Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Kuvauksesi perusteella murrosikäsi vaikuttaisi olevan muutenkin jo hyvässä vauhdissa. Sinulla ei siis ole vielä mitään syytä huoleen, kyllä ne kuukautisetkin sieltä tulevat! 😊 Vaikka odottaminen voi tuntua hankalalta, voit olla asiasta rauhallisin mielin. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, on asiasta hyvä keskustella lääkärin kanssa. Tästä sinun ei kuitenkaan tarvitse vielä tässä vaiheessa murehtia.

Kuukautiset ovat mietityttäneet myös monia muita nuoria Fressiksessä. Kysymyksiä ja vastauksia kuukautisiin liittyen pääset lukemaan täältä.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?