Mieli
Nimimerkki: Nyt oikeesti

Miten viiltelyn jäljet saa pois?

KYSYN KOLMANNEN KERRAN, MITEN VIILTELY JÄLJET SAA POIS?

Moikka! Sinua pohdituttaa siis kovasti, miten viiltelystä aiheutuneet arvet saisi pois. Huolesi on ymmärrettävä, mutta kieltämättä isomman huolen herättää se, että sinulla on tarve viillellä. Onko sinulla huoli siitä, että joku huomaa arvet ja saa selville, että viiltelet? Vai häiritsevätkö arvet sinua ulkonäön vuoksi?

Arpia ei välttämättä saa kokonaan pois. Ajan kanssa iho uusiutuu ja korjaa itse itseään, jolloin arvetkin vaalenevat. Vuosien saatossa niitä ei välttämättä enää juurikaan huomaa. Joskus arpia voidaan yrittää häivyttää myös toimenpiteellä, mutta tähän tarvitaan yleensä erikoislääkärin arvio tilanteesta ja toimenpiteisiin lähdettäessä täytyy aina punnita hyödyt ja haitat. Voi myös olla, ettei arpia hoideta julkisessa terveydenhuollossa, vaan täytyy olla mahdollisuus kustantaa hoito itse yksityisellä lääkärillä.

Olet vielä nuori. Uskoisin, että mitään toimenpiteitä ei vielä lähdettäisi arpien poistamiseksi tekemään vaan annettaisiin ajan kulua. Lisäksi tarvitsisit lääkärissä asioimiseen mukaan aikuisen, koska kyse on kuitenkin vakavasta asiasta eli viiltelystä. Jos aikuisiällä arvet ovat vielä häiritseviä, voit käydä itse lääkärin vastaanotolla arvioituttamassa tilanteen.

Paras tapa välttää uusien arpien muodostuminen olisi se, että saisit viiltelyn tilalle jonkun muun paremman ja turvallisemman keinon hoitaa pahaa oloasi. Yleensä viiltelyn taustalla on syystä tai toisesta johtuva psyykkinen paha olo tai ahdistus.  Olisiko mahdollista, että juttelisit jonkun luotettavan aikuisen kanssa? Tällainen aikuinen voi olla oma vanhempi, joku sukulainen tai koulussa terveydenhoitaja, kuraattori tai psykologi. Voit myös jutella nimettömänä nuorten chatissa. Joskus myös esimerkiksi kylmä tai lämmin suihku, chilikarkit tai jääpalat voivat auttaa. Nämä ovat parempi keinoja fyysisen tuntemuksen tuottamiseen kuin viiltely. Lisäksi on paljon muitakin tapoja purkaa pahaa oloa, kuten musiikki, liikunta, piirtäminen tai kirjoittaminen.

Toivottavasti et jäisi tilanteesi kanssa yksin!

Oliko vastauksesta hyötyä?