Lopettamisen tukiNikotiinipussitNuuska
Nimimerkki: matias

Miten lopettaa nikotiinipussien käyttö?

oon 14v. miten nikotiinipussien nuuskaminen lopetataan? pls help me ikenet vetäytyy. miten lopetan?

Moi ja kiitos kysymyksestäsi. Todella hienoa, että haluat lopettaa nikotiinin käytön ja huolehdit suun terveydestäsi. Mikäli ikenesi ja hampaasi ovat jo hieman kärsineet nikotiinipussien käytöstä, voit jutella aiheesta luottamuksellisesti hammaslääkärin tai -hoitajan vastaanotolla ensi kerralla.  Lisäksi vinkkejä hyvään suuhygieniaan ja hampaiden hoitoon löydät esimerkiksi täältä.

Mainitsemasi nikotiinipussit ovat tupakattomia tuotteita, eli niin sanottua nikotiininuuskaa. Tupakattomuudesta huolimatta myös nämä nikotiinipussit ovat koukuttavia ja niiden käyttöä voi olla hankala lopettaa.

Kysyit, miten niiden käyttö voidaan lopettaa. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään, mutta joskus voi olla helpompi lopettaa vähentämällä ensin käytettyjen nikotiinipussien määrää päivässä. Tämä voisi tapahtua käytännössä esimerkiksi niin, että pidennät aikaa käyttämiesi nikotiinipussien välillä ja siten pikkuhiljaa lopetat kokonaan. On myös hyvä asettaa itselleen etukäteen jokin päivämäärä, johon mennessä olet päättänyt lopettaa nikotiinipussien käytön kokonaan.

Vieroitusoireet (esimerkiksi päänsärky, ärtyneisyys ja keskittymisvaikeudet) voivat vaivata aluksi, mutta ne helpottavat kyllä päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan, usein melko nopeasti! Vieroitusoireita voi helpottaa nukkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti sekä liikkumalla. Liikunta tuo usein samoja mielihyvän tunteita, joita on aiemmin saanut nikotiinin käytöstä. Lisäksi liikunta helpottaa stressiä. Lisäksi voit kokeilla erilaisia rutiinien muutoksia. Voit esimerkiksi kokeilla tavallisen ksylitolipurukumin syömistä niinä hetkinä, kun sinun tekee mieli laittaa nikotiinipussi huulen alle.

Nikotiinin käytön lopettamisesta ei tarvitse selvitä yksin. Toisten ihmisten tuki ja apu helpottavat usein nikotiinin käytön lopettamista. Olisiko sinulla lähipiirissäsi joku sopiva henkilö, jolle voisit kertoa, että aiot lopettaa nikotiinipussien käytön ja joka voisi kannustaa ja auttaa sinua lopettamisessa? Joku, jolle voisit esimerkiksi soittaa tai laittaa viestin, jos sinun tekee mieli käyttää nikotiinipusseja.

Voit myös testata Fressis.fi:n digitaalista lopettamisen tuki -palvelua ja ladata puhelimeen uuden Erovirasto-sovelluksen, joka tukee ja tsemppaa sinua lopettamisen polulla 30 päivän ajan.

Tsemppiä lopettamiseen ja kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?