Seksi
Nimimerkki: Vastatkaa!!

Miten kuukautiset saa alkamaan?

Hei! Olen 14 v. Ja mulla ei oo alkanu menkat, mua ahdistaa ku kaikilla muilla mun luokasta on jo alkanu, onko jotain keinoa millä ne saa alkamaan tai koska tiiän koska ne alkaa?

Heippa ja kiitos kysymyksestä!

On tosi luonnollista, että kuukautisten alkaminen mietityttää. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin. Niiden alkamiseen ei myöskään voi itse vaikuttaa mitenkään.

Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Kuukautisten alkamista ei myöskään pysty ennustamaan. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisen perusteellakaan ei kuitenkaan valitettavasti pysty sanomaan mitään tarkkaa ajankohtaa sille, milloin kuukautiset voisivat alkaa.

Murrosiän muutoksia ei kannata vertailla kavereiden tilanteeseen. On tosi ymmärrettävää, ettei tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain, josta ei itse vielä oman kokemuksen kautta tiedä. Murrosiän muutosten etenemiseen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan ja vertailu saattaa tuoda vain ikävän mielen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.

Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella kuukautisten alkamista ihan rauhassa, koska ihan varmasti ne sieltä vielä alkavat 😊

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?