Mieli
Nimimerkki: Hoikkala

Mitä teen jos tiktokissa näkemäni sisältö pelottaa?

Kysymystä on muokattu alkuperäisestä. Tiktokissa on pyörinyt jo useamman viikon ”meemi” jossa ihmiset tunkevat erilaisia esineitä kuten energiajuomatölkkejä sellaisiin paikkoihin, joihin ne eivät kuulu. Minua pelottaa katsella tiktokkia, koska olen saanut traumat joistain kuvista.

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kertomasi tilanne on tosi ikävä ja on ymmärrettävää, että tiktokin käyttö on alkanut pelottaa. On tosi hyvä, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt asian kanssa yksin. Omista ikävistä kokemuksista on aina hyvä kertoa aikuiselle, sillä ne voivat jäädä vaivaamaan ja vaikuttaa hyvinvointiin. Kuvaamasi pelon tunne kertoo siitä, että asiasta olisi tärkeä jutella vielä kunnolla tämän viestin lisäksi.

Omien huolien esiin otto voi tuntua hankalalta ja hyviä vinkkejä ja rohkaisua keskustelun aloittamiseen löydät täältä. Samalta sivulta löydät chat-kalenterin, jossa on listattu avoimet nuorten chatit. Chateissa voit jutella nimettömästi aikuisen kanssa – se voi tuntua helpommalta kuin tutulle aikuiselle kertominen, ellei lähipiiristäsi löydy sellaista aikuista, jonka kanssa tuntuisi luontevalta jutella. Aikuisen ei tarvitse olla vanhempi, vaan se voi olla myös nuorisotyöntekijä tai koulun henkilökuntaa.

Myös tiktokista löytyy @suavarten_official -tili, jossa on vinkkejä ja mahdollisuus kysyä neuvoa juuri kertomasi kaltaisissa tilanteissa. Heidät löydät myös instasta samalla nimellä, tai Snäpistä nimellä suavarten_tiimi. Ennen kuin saat juteltua asiasta kunnolla, voi olla hyvä välttää tilanteita, joissa vastaavia videoita tulisi eteen. Mikäli kuitenkin haluat käyttää tiktokkia, voit piilottaa, tai rajata sen sisältöä, jolloin jatkossa vastaavan kaltaisia videoita ei pitäisi tulla ainakaan yhtä paljon vastaan. Ohjeet löydät täältä, kohdasta ”sisällön piilottaminen”.

Pyri pitämään joka päivä sellaisia hetkiä, jolloin teet jotain hyvää mieltä tuovaa. Mikäli ahdistavat ajatukset nousevat pintaan, voi niitä pyrkiä katkaisemaan kylmällä suihkulla, chilikarkeilla, fyysisellä toiminnalla kuten haarahypyillä tai lempimusiikin kuuntelulla. Ota kuitenkin yhteyttä viestissä mainittuihin tahoihin, niin pääset juttelemaan kokemuksestasi kunnolla. Näin saat huolet käsiteltyä ja pääset jatkamaan taas normaalia elämääsi.

Rohkeutta ja tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?