Seksi
Nimimerkki: kyssäri
Ikä: 16-18v

Mistä verenvuoto itsetyydytyksen ja yhdynnän jälkeen voi johtua?

minulla ilmenee verenvuotoa yhdynnän jälkeen sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen, veri on kuin kuukautisilla. käytän e pillereitä ja en tiedä mistä tämä voi johtua, seksitauteja ei ole. Voiko tämä johtua e pillereistä vai mistä tämä verenvuoto yhdynnän jälkeen johtuu?

Hei nimimerkki ”kyssäri”. Kiitos viestistäsi.

Kerrot viestissäsi, että sinua huolestuttaa verenvuoto, joka ilmenee yhdynnän sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen. Kerrot, että vuoto on kuin kuukautisvuotoa. Yhdynnän jälkeisen verenvuodon syitä voi olla monia. Jos vuoto on runsasta, niin erityisesti silloin syy on tärkeä selvittää myös terveydenhuollossa, koska runsas verinen vuoto yhdynnän jälkeen ei ole normaalia.

Jos verenvuoto on niukkaa, voi se johtua esimerkiksi limakalvonirhaumasta. Jos limakalvot ovat esimerkiksi liian kuivat, voi niihin tulla helposti nirhaumia yhdynnän tai itsetyydytyksen aikana. Kerroit käyttäväsi e-pillereitä. Hormonaalinen ehkäisy voi tehdä limakalvoista kuivemmat ja herkemmät rikkoutumiselle. Jos sinulla ja kumppanillasi ei ole ollut vielä käytössä liukuvoidetta, niin suosittelen sen käyttöä. Se kosteuttaa limakalvoja ja tätä kautta vähentää riskiä limakalvovaurioille. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.

Kerroit viestissäsi, ettei kyse voi olla seksitaudista. Hienoa, jos olet käynyt seksitautitesteissä varmistamassa asian. Seksitautitesteissä on tärkeä käydä, jos on yhtään epäilystä sen riskistä tai on sellaisia oireita, kuten sinulla nyt on, jotka voivat viitata seksitautiin. Ainoastaan kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta. Seksitauti voi olla myös oireeton ja ainoana oireena olla juuri verenvuoto yhdynnän jälkeen. Esimerkiksi nuorilla yleinen seksitauti klamydia voi aiheuttaa veristä vuotoa. Seksitaudeista löydät tarvittaessa lisää tietoa täältä.

Verenvuotoa voivat aiheuttaa myös erilaiset infektiot, kuten esimerkiksi emättimen tai kohdunkaulan erilaiset tulehdukset. Koska vuodon syitä voi olla monia, ja voin niitä tässä vain arvuutella, suosittelen sinua vielä juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän pystyy paremmin arvioimaan, onko asiaa selviteltävä tarkemmin vai vielä seurailtava tilannetta. Rohkaisen sinua siis olemaan yhteydessä hyvinvointialueesi terveydenhuollon neuvontaan, tai varaamaan ensin ajan kouluterveydenhoitajallesi. Jos et ollut vielä käynyt seksitautitesteissä, suosittelen sinua tekemään niin. Tähänkin saat ohjeet terveydenhuollon neuvonnasta tai kouluterveydenhoitajalta. Lisää tietoa seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea myös täältä.

Toivottavasti vastaus rohkaisi sinua olemaan vielä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Oikein mukavaa talvea sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?