Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kyssäri
Ikä: 16-18v
Mistä verenvuoto itsetyydytyksen ja yhdynnän jälkeen voi johtua? minulla ilmenee verenvuotoa yhdynnän jälkeen sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen, veri on kuin kuukautisilla. käytän e pillereitä ja en tiedä mistä tämä voi johtua, seksitauteja...
Fressis

Hei nimimerkki ”kyssäri”. Kiitos viestistäsi.

Kerrot viestissäsi, että sinua huolestuttaa verenvuoto, joka ilmenee yhdynnän sekä joskus itsetyydytyksen jälkeen. Kerrot, että vuoto on kuin kuukautisvuotoa. Yhdynnän jälkeisen verenvuodon syitä voi olla monia. Jos vuoto on runsasta, niin erityisesti silloin syy on tärkeä selvittää myös terveydenhuollossa, koska runsas verinen vuoto yhdynnän jälkeen ei ole normaalia.

Jos verenvuoto on niukkaa, voi se johtua esimerkiksi limakalvonirhaumasta. Jos limakalvot ovat esimerkiksi liian kuivat, voi niihin tulla helposti nirhaumia yhdynnän tai itsetyydytyksen aikana. Kerroit käyttäväsi e-pillereitä. Hormonaalinen ehkäisy voi tehdä limakalvoista kuivemmat ja herkemmät rikkoutumiselle. Jos sinulla ja kumppanillasi ei ole ollut vielä käytössä liukuvoidetta, niin suosittelen sen käyttöä. Se kosteuttaa limakalvoja ja tätä kautta vähentää riskiä limakalvovaurioille. Voit lukea lisää liukuvoiteista täältä.

Kerroit viestissäsi, ettei kyse voi olla seksitaudista. Hienoa, jos olet käynyt seksitautitesteissä varmistamassa asian. Seksitautitesteissä on tärkeä käydä, jos on yhtään epäilystä sen riskistä tai on sellaisia oireita, kuten sinulla nyt on, jotka voivat viitata seksitautiin. Ainoastaan kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta. Seksitauti voi olla myös oireeton ja ainoana oireena olla juuri verenvuoto yhdynnän jälkeen. Esimerkiksi nuorilla yleinen seksitauti klamydia voi aiheuttaa veristä vuotoa. Seksitaudeista löydät tarvittaessa lisää tietoa täältä.

Verenvuotoa voivat aiheuttaa myös erilaiset infektiot, kuten esimerkiksi emättimen tai kohdunkaulan erilaiset tulehdukset. Koska vuodon syitä voi olla monia, ja voin niitä tässä vain arvuutella, suosittelen sinua vielä juttelemaan asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän pystyy paremmin arvioimaan, onko asiaa selviteltävä tarkemmin vai vielä seurailtava tilannetta. Rohkaisen sinua siis olemaan yhteydessä hyvinvointialueesi terveydenhuollon neuvontaan, tai varaamaan ensin ajan kouluterveydenhoitajallesi. Jos et ollut vielä käynyt seksitautitesteissä, suosittelen sinua tekemään niin. Tähänkin saat ohjeet terveydenhuollon neuvonnasta tai kouluterveydenhoitajalta. Lisää tietoa seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea myös täältä.

Toivottavasti vastaus rohkaisi sinua olemaan vielä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Oikein mukavaa talvea sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: sos
Ikä: 9-12v
Mistä johtuvat vatsakivut ja verenvuoto takapuolesta? Moi! Oon 11-vuotias tyttö, jolla on ollu jo jonkun aikaa valkovuotoo. Mulla on ollu viime kuukausina vatsa usein kipeenä, se kipu alkaa yleensä kun...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. 😊

Hyvä että laitoit viestiä sinua huolettavasta asiasta. Kerrot, että sinulla on ollut viime kuukausina vatsa usein kipeänä, ja että kipu tuntuu erityisesti pissatessa. Kerrot myös verestä, jonka epäilet tulevan enemmän takapuolesta. Tämä ei nyt mielestäni kuulosta kuukautisilta, ja siksi suosittelisin, että juttelisit asiasta huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa, ja varaisitte yhdessä ajan lääkärille. Ohjeet siihen löydät täältä. On tärkeää, että asia saadaan selvitettyä pikimmiten, koska jos kyseessä on esimerkiksi jokin tulehdus, on siihen hyvä saada mahdollisimman pian hoitoa. Valitettavasti en pysty näin yhden viestin perusteella arvioimaan tämän tarkemmin sitä, mistä voisi olla kysymys. Ota siis asia rohkeasti puheeksi luotettavan aikuisen kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Miksi peniksestä tuli verta yhdynnän jälkeen? Minulla tapahtui tänään pieni vahinko yhdynnässä tyttöystäväni kanssa minulla ei ole minkäänlaista tietoa että mitä tapahtui niin ajattelin kysyä teiltä apua. Elikkä minulla yhtäkkiä...
Fressis

Moikka!

Kysyt verenvuodosta peniksessä yhdynnän jälkeen. Kysymyksestä jäi hieman epäselväksi, että millainen vahinko yhdynnän aikana siis tapahtui ja mistä tarkalleen ottaen vuosi verta. Virtsaputkesta? Peniksen varren ihosta? Verenvuoto on ilmeisesti tyrehtynyt? Jäiköhän jäljelle jotain oireita? Esiintyykö verivirtsaisuutta? Kohdistuiko penikseen yhdynnän aikana jonkinlainen vääntö/kierto/iskuvoima, joka olisi aiheuttanut kudoksiin vahinkoa?

Kuten huomaat, minulle herää viestistäsi aika paljon lisäkysymyksiä, joten siksi ajattelen, että olisi ehkä viisainta hakeutua arvioon terveydenhuoltoon, jossa tilannettasi voidaan kartoittaa paremmin.

Virtsaputkesta esiintyvän valuvan veren syy pitää aina selvittää. Jos veri oli peräisin peniksen varteen tulleesta nirhaumasta tai selvästi siitä iholta esimerksiksi hankauksen seurauksena, tällaisen paranemista voi seurata kotonakin. Jäin kuitenkin käsitykseen, että verta on ihan valumalla vuotanut ja siksi tulkitsen sen tulleen virtsaputkesta. Jos asia on näin, niin voit toki seurata vaikkapa pari viikkoa miten tilanne etenee, mutta etenkin toistuessaan verentulon syy pitää selvittää lääkärissä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mitätehdä
Onko normaalia että itsetyydyttäessä tulee verta? Mä sormetin itseäni ja sit tuli verta mitä pitäisi tehdä (ei ole vielä menkkoja)?
Fressis

Hei!

Kerrot sormettaneesi itseäsi ja vuotaneesi sen yhteydessä verta.

Ei hätää, kyse on todennäköisimmin pienestä repeymästä immenkalvossa. Immenkalvo on rengasmainen kudos, joka suojaa emättimen aukkoa. Joillakin se voi olla paksu ja joillakin ohut ja joustava, jotkut eivät ehkä tunne sitä lainkaan. Immenkalvo venyy iän ja murrosiän tuomien hormonien myötä itsestään joustavammaksi. Joskus immenkalvo voi ensimmäisten itsetyydytyskertojen, sormetuksen, yhdyntöjen tai tamponin asettamisen yhteydessä venyä ja joskus myös hieman repeytyä, jolloin voi vuotaa vähän verta. Se on täysin harmitonta. Monella immenkalvon aukko on sen verran väljä, ettei se aiheuta kipuja tai verenvuotoa.

Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua oman kehoon ja nautintoon. Lue lisää itsetyydytyksestä Fressiksen artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: .
Esinahka ja verenvuoto Munasta esinahkan vierestä on alkanut vuotaa verta niin onko se vaarallista ja kauan paranemiseen menee?
Fressis

Hei,

Valitettavasti näin viestin välityksellä on haastavaa selvittää verenvuodon syytä. Kyseessä saattaa olla terskan ja esinahan välisten kiinnikkeiden (frenulum) repeämisestä. Se saattaa johtua esimerkiksi esinahan venymisestä/venyttämisestä. Kuitenkaan emme voi perustaa vastaustamme arvailuun, vaan ihan hyvä on selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla, jos verenvuoto on edelleen jatkunut tai sinulle on tullut muita vaivoja, kuten tulehdusoireita (kipua, kuumotusta, punoitusta tms.). Voit hakeutua lääkäriin esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai terveysaseman kautta. Kerro tilanteesta ja lääkärille pääsemisen tarpeestasi huoltajallesi tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa ajan varaamisessa. Sillä välin pidä penis puhtaana, vesipesu riittää. Seuraa miten tilanne muuttuu – se saattaa parantua nopeasti itsestäänkin. Täältä voit lukea lisää esinahasta ja kiinnikkeistä: Mikä on esinahka? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Mistä johtuu verinen vuoto yhdynnän jälkeen? Mulla on minipillerit ollu huhtikuusta asti ja keskiviikkona harrastin seksiä, ja aloin sen aikana vuotamaan verta ja vuosin torstaina ja perjantaina ihan kunnolla verta...
Fressis

Hei, oikeassa olet, minipillerit eivät ehkäise seksitautitartuntaa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Jos sinulla on syytä epäillä seksitautitartuntaa, sinun kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään.

Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. En usko, että sinulla on siis siltä osin syytä huoleen.

Joskus yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi kuitenkin olla merkki tulehduksesta tai seksitaudista, ja siksi testeihin kannattaa hakeutua. Yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvoille yhdynnän aikana syntyneestä nirhaumasta. Tällaisessa tapauksessa apuna voi toimia liukuvoiteen käyttö. Jos seksin jälkeinen vuoto alkaa toistua, eikä kyseessä ole seksitauti, kannattaa varata aika lääkärille, jotta vuodon syy saadaan selvitettyä.

Oliko vastauksesta hyötyä?