Seksi
Nimimerkki: Huolestunut

Minipillereiden käyttö ja ruskea vuoto

Oon käyttäny minipillereitä nyt kolmisen kuukautta ja mulla loppu niiden seurauksena menkat kokonaan. Nyt kuitenkin oon huomannut alushousuissa pientä rusehtavan olosta ilmeisesti verta ja mietin että mistä se johtuu. Onko se normaalia vai voiko se johtua esim seksistä tai jostain muusta?

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. On normaalia, että minipillereiden aloituksen yhteydessä esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n. 3kk) aikana, minkä jälkeen tilanne voi tasoittua. Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi kuitenkin tulla myös vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. Jos vuotohäiriöt haittaavat sinua, tai pitkittyvät, ole yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty.

On totta, että joskus myös seksitaudit voivat oireilla vuotohäiriöinä. Jos sinulla siis on ollut seksiä, jossa et ole käyttänyt kondomia, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa yhdynnässä seksitaudeilta. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta Väestöliiton artikkelista.

Hauskaa vappua!

Oliko vastauksesta hyötyä?