Seksi
Nimimerkki: Moiccu

Mikä auttaisi kondyloomaan?

Moikka, minulla on ollut kondyloomanäppyjä nyt noin 1.5v eikä meinaa millään poistua. On koitettu condylinet ja jäädytykset siltikin tulee takaisin, erittäin häiritsevä tapaus. Joudunko nyt elämään loppuelämän näppysellä häiritsevällä alapäällä jota ei kehtaa näyttää kenellekkään??

Hei Moiccu!

Olet huolissasi sitkeästä kondyloomasta, joka ei ole reagoinut hoitoihin. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon.

Naisilla kondyloomat esiintyvät ulkonevina, kukkakaalimaisina syylinä ulkosynnyttimissä, mutta emättimessä ja kohdunnapukassa sijaitsevat syylät ovat litteitä. Jos ulkosynnyttimissä todetaan kondyloomia, tulee naiselta tehdä papakoe eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi.

Virus leviää seksikontaktissa ja siksi tilapäisten seksikumppanien kanssa on hyvä käyttää kondomia. On kuitenkin hyvä tietää, että kondylooman voi saada myös suuseksin sekä ihokosketuksen välityksellä, minkä vuoksi kondomin käyttökään ei täysin suojaa infektiolta.

HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä – jopa kahdeksan ihmistä kymmenestä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Näistä 90 % paranee itsestään elimistön immuunijärjestelmän avulla parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista vain noin 1 % saa näkyviä syyliä ja aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista useisiin vuosiin

Kondyloomia voi yrittää hoitaa paikallisvalmisteilla, jäädyttämällä, elektrokoaguloimalla sekä laserilla. Itse virus ei hoidoilla katoa elimistöstä ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.

Eli vastauksena kysymykseesi moiccu – kärsivällisyyttä! Elimistö yleensä hoitaa kondylooman ajan kanssa, vaikka paikallishoidoilla sitä ei kuriin olisi saatukaan. Viestistäsi ei käy ilmi missä sinua on hoidettu, mutta voisit hankkia vielä myös lähetteen erikoissairaanhoitoon iho- ja sukupuolitautien tai naistentautien yksikköön. Voit myös olla uudestaan sinne suuntaan yhteydessä, jos olet jo ollut sitä kautta hoidossa.

Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?