RuokaYleinen
Nimimerkki: Salt

Matala verenpaine ja suolan syöminen

Kysymystä on lyhennetty alkuperäisestä.

Moiks! Minulla on matalahko verenpaine. Välillä tulee pyörrytyskohtauksia jolloin on pakko mennä makuulle jalat ylös tai taju lähtee. Tutkittiin perusteellisesti ja sanoivat että johtuu vain verenpaineen laskusta, Ohje oli että voit kokeilla lisätä suolan syömistä. Nyt mietin, että uskallanko. Kun liiasta suolastahan tulee kauheita sydän- ja verisuonisairauksia. Mitä jos hoitaessani yhtä vaivaa saan kuolettavamman ongelman tilalle? Mutta jos lisäisin suolaa hiukan, niin miten se tapahtuisi? En ikinä ole laittanut suolaa oikeastaan yhtään mihinkään paitsi ranskanperunoiden päälle. Kokkaustyyli on peräisin lapsuusperheestäni, olen tottunut tuollaiseen. Jotenkin ajatus että lisäisin ruuanlaitossa suolaa sotii kaikkia terveysoppeja vastaan. Miten suolaa voisi lisätä niin etten huomaisi sitä maussa? Ja miten paljon sitä suolaa siis oikeasti voi syödä ennen kuin sairastuu? Suvussani kaikilla yli 30-vuotiailla on sydän-ja verisuoniongelmalääkitys, joten todella pelottaa koska sukurasitetta todennäköisimmin on reippaasti. Jotenkin tuntuu että olen ihan paniikissa tuon suolajutun suhteen 🙁

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi hyvä, että selvität verenpaineasiaa lisää. Joillain ihmisillä on luontaisesti alhainen verenpaine, ja etenkin nuorilla ja naisilla verenpaine voi hyvin olla esimerkiksi 90/50 mmHg. Matala verenpaine ei ole vaarallinen, ennemminkin vain epämukava sen aiheuttamien huimaus- ja pyörrytysoireiden vuoksi. Oireita voi ehkäistä esimerkiksi nousemalla hitaasti seisomaan ja huolehtimalla riittävästä juomisesta sekä säännöllisestä ateriarytmistä. Matala verensokeri tai lievä nestehukka voivat nimittäin olla myös syitä pyörrytykselle.

Matalaa verenpainetta ei kannata yrittää nostaa suolaa lisäämällä, etenkin kun kerrot että sinulla on vielä sukurasitetta sydän- ja verisuonitauteihin. Suolan saanti on yksi syy kohonneelle verenpaineelle ja suurella suolan saannilla on myös muita haitallisia vaikutuksia sydämen toiminnalle. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi suola lisää kalsiumin poistumista elimistöstä, mikä altistaa osteoporoosille. Suuri suolan käyttö voi myös lisätä mahasyövän riskiä. Voit lukea lisää suolan käytöstä Suomen Sydänliiton sivuilta ja Syö hyvää -sivustolta.

En siis suosittelisi sinua lisäämään suolan määrää ruokavaliossasi, vaan ennemmin kehottaisin huolehtimaan säännöllisestä syömisestä ja juomaan riittävästi. Lisäksi kannattaa nousta rauhallisesti ylös sekä välttää muita pyörrytystä lisääviä liikkeitä. Mikäli sinulta löytyy verenpainemittari kotoa, niin voi olla myös hyvä idea seurailla verenpainettasi säännöllisesti ja pitää kirjaa lukemista.

Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa matala verenpaine on oire muusta sairaudesta, mutta silloin on usein myös muita oireita. Jos huimaaminen ja pyörrytys sen kuin jatkuvat, eikä verenpaineen tasossa tapahdu muutoksia, niin kannattaa hakeutua uudestaan tutkimuksiin.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?