Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: Salt
Matala verenpaine ja suolan syöminen Kysymystä on lyhennetty alkuperäisestä. Moiks! Minulla on matalahko verenpaine. Välillä tulee pyörrytyskohtauksia jolloin on pakko mennä makuulle jalat ylös tai taju lähtee. Tutkittiin perusteellisesti ja...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi hyvä, että selvität verenpaineasiaa lisää. Joillain ihmisillä on luontaisesti alhainen verenpaine, ja etenkin nuorilla ja naisilla verenpaine voi hyvin olla esimerkiksi 90/50 mmHg. Matala verenpaine ei ole vaarallinen, ennemminkin vain epämukava sen aiheuttamien huimaus- ja pyörrytysoireiden vuoksi. Oireita voi ehkäistä esimerkiksi nousemalla hitaasti seisomaan ja huolehtimalla riittävästä juomisesta sekä säännöllisestä ateriarytmistä. Matala verensokeri tai lievä nestehukka voivat nimittäin olla myös syitä pyörrytykselle.

Matalaa verenpainetta ei kannata yrittää nostaa suolaa lisäämällä, etenkin kun kerrot että sinulla on vielä sukurasitetta sydän- ja verisuonitauteihin. Suolan saanti on yksi syy kohonneelle verenpaineelle ja suurella suolan saannilla on myös muita haitallisia vaikutuksia sydämen toiminnalle. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi suola lisää kalsiumin poistumista elimistöstä, mikä altistaa osteoporoosille. Suuri suolan käyttö voi myös lisätä mahasyövän riskiä. Voit lukea lisää suolan käytöstä Suomen Sydänliiton sivuilta ja Syö hyvää -sivustolta.

En siis suosittelisi sinua lisäämään suolan määrää ruokavaliossasi, vaan ennemmin kehottaisin huolehtimaan säännöllisestä syömisestä ja juomaan riittävästi. Lisäksi kannattaa nousta rauhallisesti ylös sekä välttää muita pyörrytystä lisääviä liikkeitä. Mikäli sinulta löytyy verenpainemittari kotoa, niin voi olla myös hyvä idea seurailla verenpainettasi säännöllisesti ja pitää kirjaa lukemista.

Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa matala verenpaine on oire muusta sairaudesta, mutta silloin on usein myös muita oireita. Jos huimaaminen ja pyörrytys sen kuin jatkuvat, eikä verenpaineen tasossa tapahdu muutoksia, niin kannattaa hakeutua uudestaan tutkimuksiin.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: verenpaine atoopikko astmaatikko
Voiko ravitsemuksella vaikuttaa verenpaineeseen ja astmaan? Miten saan verenpainetta alaspäin, mikä on paras ruokavalio/aine? Esim hedelmät/vihannekset? Sama koskee astmaa, olen allerginen kalalle sekä sitrushedelmille.
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kohonnutta verenpainetta suositellaan hoidettavaksi tosiaan ensisijaisesti terveellisillä elintavoilla ja ravitsemus on olennainen osa kohonneen verenpaineen hoitoa ja ehkäisyä. Verenpaine vaihtelee luonnostaan mm. vuorokauden mukaan.  Verenpaine voi myös tilapäisesti nousta esimerkiksi fyysisen rasituksen tai stressaavan tilanteen vuoksi. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine on sydämen, aivojen ja munuaisten terveyden kannalta haitallista. Juuri tähän jatkuvasti koholla olevaan verenpaineeseen eli hypertensioon pyritään vaikuttamaan terveellisillä elintavoilla. Verenpaine on normaali silloin kun yläpaine on alle 130 mmHg ja alapaine alle 85 mmHg. Koholla olevasta verenpaineesta puhutaan silloin, kun yläpaine on 140 mmHg tai enemmän ja alapaine 90 mmHg tai enemmän.

Runsas suolan käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Jättämällä ravitsemuksestaan pois lisätyn suolan, voi vaikuttaa verenpaineeseen sitä alentavasti. Lisäksi kannattaa valita vähäsuolaisia tuotteita. Elintarvikkeiden suolapitoisuuksista voit halutessasi lukea lisää Sydänliiton sivuilta.

Suolan käytön vähentämisen lisäksi kannattaa syödä runsaasti juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Myös pehmeän rasvan suosiminen on hyödyllistä verenpaineen kannalta. Kun noudattaa monipuolista ja säännöllistä ateriarytmiä sekä suosii kasviksia, vihanneksia ja täysjyväviljaa, tukee samalla kokonaisvaltaisesti omaa terveyttään. Ravitsemuksen lisäksi monipuolinen ja säännöllinen liikunta, alkoholittomuus ja tupakoimattomuus/ nikotiinittomuus tukevat terveyttä ja pitävät verenpaineen kurissa. Sydänliiton sivuilta voit lukea lisää verenpaineen hoidosta elintavoilla ja Fressiksen tietopankista voit lukea monipuolisesta ja säännöllisestä ravitsemuksesta.

Kysyit myös ravitsemuksesta astman hoidossa. Astmaan ei ole todettu olevan ruokavaliolla vaikutusta. Astman hoidossa sinun on hyvä olla yhteydessä terveydenhuoltoon esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan tai terveyskeskukseen.

Hyvää kevään alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?