SeksiYleinen
Nimimerkki: Vuosi1110

Kysymyksiä murrosiän kehityksestä

Mua pelottaa koska mun murrosikä on kai alkanut ja siis Mä en vaan uskalla kertoa äidille.
Eli siis toinen asia on:
Mulla varmaan alkaa menkat.
Mulla on tullut semmosta valkovuotoa noin kolme kuukautta, ja vasta nyt uskalsin kertoa täällä. Kolmas asia on se että mua pelottaa kun mennään ensivuonna uimaan luokan kanssa, että mitä kaverit sanoo mun murrosiästä.
Ja neljäs asia on että miten saisin valkovuodon loppumaan? Ahdistaa kun sitä tulee niin paljon. Kiitos vastauksesta jo valmiiks!

Heippa ja kiitos viestistäsi!

Murrosikä voi olla hyvin hämmentävää aikaa ja siihen liittyy ihan hirveän paljon muutoksia. Hienoa, että olet jo alkanut seuraamaan kehosi muutoksia. Kuulostaa siltä, että murrosikäsi alkaa käynnistyä ja, että kuukautisvuodot voivat alkaa lähivuosina.

Murrosiän alku riippuu enimmäkseen perimästä. Tytöillä rintojen kehittyminen alkaa normaalisti 8−13 vuoden iässä ja sen perään alkaa kasvupyrähdys. Kuukautiset alkavat viimeisenä, yleensä 10,5−15,5 v. ikäisenä. Jos äitisi kuukautiset ovat alkaneet ennen 7. luokkaa, voivat kuukautiset sinullakin alkaa jo alakoulussa. Jos taas äidin kuukautiset ovat alkaneet vasta 7.luokan jälkeen, alkavat ne sinullakin mahdollisesti vasta myöhemmin. Joka tapauksessa sinulla ja luokkakavereillasi on kaikilla omat geeninsä, joiden mukaan jokainen kehittyy, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Ennemmin tai myöhemmin kaikille tulee murrosikä ja tämän asian kanssa joutuu tulemaan toimeen. Et kerro viestissä ikääsi, mutta luulisin, että jollain muullakin luokkalaisellasi on jo murrosiän kehitys alkanut ja voit hyvin näyttää esimerkkiä muille suhtautumalla asiaan ”se kuuluu elämään” –tyylillä. Myöhemmin kehittyvät eivät aina osaa suhtautua aiemmin kypsyvien alkavaan murrosikään kovin kypsästi ja joskus he voivat kommentoida ikävästi. Se on kuitenkin yleensä vain merkki heidän omasta hämmennyksestään ja asia usein muuttuu, kun hekin pääsevät sinuiksi omien muutostensa kanssa.

Kysyit myös valkovuodosta. Valkovuodon tarkoituksena on pitää emätin puhtaana. Sen määrä hieman vaihtelee. Et voi vähentää valkovuodon määrää, mutta puhtauteen kannattaa panostaa: käytä ilmavia vaatteita, pese alapää päivittäin, mutta vältä saippuan käyttöä.

Olisi kyllä tosi hyvä, jos uskaltaisit kertoa äidillesi tai esimerkiksi terveydenhoitajalle mahdollisista huolistasi. Kaikki naiset ovat käyneet nämä kuvaamasi vaiheet läpi ja he voisivat tukea sinua! Jos puhuminen tuntuu ihan mahdottomalta, voit käydä selailemassa esim. Väestöliiton nuorten sivuja. Siellä on paljon hyvää tietoa murrosiän kehityksestä.

Tsemppiä ja aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?