Seksi
Nimimerkki: Huoh

Kysymyksiä HPV:sta

Moi!
Toivoisin pikaista vastausta 🙂
Oon 15v ja jos kohdunkaulan syöpä on harvinainen alle 25 vuotiaalta, onko se silti harvinainen vaikka 15 vuotiaalla olisi hpv? Onko se silti harvinainen jos 15 vuotias olisi saanut hpv:n jo 10-11 vuotiaana? Ja jos olen saanut sen jo 10-11 vuotiaana onko se minulla jo parantunut itsestään ja mennyt pois kun olen jo 15v vai onko siitä koko ajan kehittymässä jotakin? Onko se parantunut ja mennyt pois vaikka minulla ei sillon viellä ollut rokotetta ja olen saanut rokotteen paljon myöhemmin, olisiko se mun hpv infektio silti jo parantunut, vaikka rokotetta ei sillon 10-11 vuotiaana ollutkaan. Ja oli hpv infektio sitten missä kehon osassa vaan niinkun alapää (tytöllä), peppu tai suu, paraneeko se silti joka paikassa ihan yhtä hyvin, vaikka ei olisi ollutkaan rokotetta? Kannattaako olla huolissaan asiasta että jos mulla on parhaillaan kehittymässä syöpä? Ja onko muuten kaikki muutkin kun vain kohdunkaulan syövät niin harvinaisia minun ikäisilläni, onko siis kaikki hpv:n aiheuttamat syövät alapäässä, pepussa ja suussa harvinaisia minun ikäisilläni? Onko minulla parhaillaan kehittymässä joku hpv:n aiheuttama syöpä? Onko kaikki hpv:n aiheuttamat syövät yhtä harvinaisia nuorilla ja paraneeko hpv yhtähyvin joka kehonosassa?

Heippa!

HPV eli human papilloma virus on hyvin yleinen virus ja suurin osa eri papilloomavirustyypeistä on vaarattomia. HPV- infektiot ovat hyvin yleisiä, itse asiassa 80 prosenttia ihmisistä saa sen jossain vaiheessa elämäänsä, mutta yleensä ne ovat oireettomia ja 90 prosenttia niistä paranee itsekseen.

On olemassa tiettyjä suuren riskin papilloomavirustyyppejä, jotka voivat pitkittyneessä infektiossa aiheuttaa syövän esiasteita, jotka voivat myöhemmin kehittyä syöväksi. Syövän kehittyminen kestää keskimäärin 10–15 vuotta. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektion lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). Eli vaikka olisikin saanut HPV-tartunnan, ei se tarkoita automaattisesti, että siitä kehittyy myöhemmin syöpä.

Kysyit, onko kohdunkaulan syöpä ja muut HPV-viruksen aiheuttamat syövät harvinaisia nuorilla. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.

HPV:lta voi suojautua useammalla eri tavalla. Yksi näistä on juuri nuorille annettavat HPV-rokotteet. HPV-rokote ehkäisee kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten syövän esiasteita ja siten myös mahdollisesti myöhemmin kehittyvää syöpää. Pohdit kysymyksessäsi, jos olet mahdollisesti saanut HPV-infektion ennen, kun olet saanut rokotteen, niin voiko se parantua itsestään. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä kyllä paranee itsestään. Kuten aikaisemmin todettiin, papilloomaviruksia on useita ja suurin osa näistä on vaarattomia. HPV-rokote suojaa yleisimmin syöpää aiheuttavilta suuren riskin papilloomavirustyypeiltä.

Toinen keino suojautua virukselta on käyttää kondomia ja suuseksisuojaa uuden seksikumppanin kanssa. Kondomi ei anna 100% suojaa HPV:lta, mutta toimii myös samalla keinona ehkäistä muita seksitauteja.

Edellisten lisäksi 25–30-vuotiaasta alkaen kunnissa naiset kutsutaan maksuttomaan kohdunkaulan syövän seulontaan. Seulonnan avulla on mahdollista löytää ja hoitaa syövän esiasteet, ennen kuin niistä kehittyy syöpä.

Muistathan, että,

  • Suurin osa HPV:sta paranee itsestään!
  • Syöpä ei ole nuorten sairaus, mutta sitä voidaan ennaltaehkäistä nuorena
  • Ennaltaehkäisy HPV-rokotteella
  • Varmistus kondomilla ja suuseksisuojalla kaikessa seksissä
  • Seuranta naisten seulonnoilla 25-30-vuotiaasta lähtien – mahdolliset muutokset hoidetaan ajoissa ennen syöpää

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että olet yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit keskustella vielä lisää huolestasi.

 

Oliko vastauksesta hyötyä?