Seksi
Nimimerkki: 13-vuotias
Ikä: 13-15v

Kuukautisten alkaminen ja kasvupyrähdys

Olen siis 13-vuotias (täytän 14 tänä vuonna). Olen vain 150cm ja kuukautiseni alkoivat eilen. Koululääkärin mukaan kasvupyrähdys on vasta tulossa ja haluaisin todellakin kasvaa tästä ainakin 160cm pitkäksi. Voiko kasvupyrähdys vieläkin tulla vaikka kuukautiseni alkoivat.

Moikka!

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että murrosiän fyysinen kehityksesi on todennäköisesti vielä ainakin joiltain osin kesken. 😊 On totta, että kuukautiset alkavat useimmiten kasvupyrähdyksen jälkeen. Kuukautisten alettua kasvua on jäljellä keskimäärin 7cm, mutta määrä voi vaihdella 3-11 sentin välillä.

Koululääkäri pystyy kuitenkin arvioimaan kasvuasi meitä paremmin. Luottaisin siis siihen, miten hän on kasvuasi ja kehitystäsi arvioinut. Toki viestistäsi ei käy ilmi koska olet ollut koululääkärin juttusilla. Voit hakeutua hänen puheilleen myös uudestaan, tai jutella aiheesta lisää kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua kovasti mietityttää.

Vaikka et kasvaisikaan niin pitkäksi kuin haluaisit, haluan muistuttaa, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on ja tulee olemaan <3 Kun on jonkin asian suhteen tyytymätön omassa kehossa, voi olla hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota niihin asioihin, joista omassa kehossa iloitsee. Kasvuun ja kehitykseen ei valitettavasti pysty itse oikein vaikuttamaan muilla tavoin kuin huolehtimalla siitä, että syö ja liikkuu säännöllisesti ja monipuolisesti, ja nukkuu riittävästi.

Nyt kun kuukautisesi ovat alkaneet, suosittelen sinua tutustumaan myös muihin kysymyksiin, joihin Fressiksessä on vastattu kuukautisten alkamiseen liittyen. Voit halutessasi lukea kuukautisista lisää myös Hyvä kysymys -palvelun artikkeleista. Kuukautiset voivat monella tavalla mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, että juttelet asiasta tarvittaessa oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä kuukautisiin liittyen😊

Mukavaa ja levollista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?