Mieli
Nimimerkki: kateellinen

Kuinka päästä kateudesta eroon ja olla tyytyväinen elämään?

Moi,
mä oon tosi kateellinen ja mustasukkanen:/
Mun _kaikki_ kaverit on päässyt mun lempibändin keikalle vähintään 2 kertaa, mä en kertaakaa, ja mun kaverit ei oo silti tyytyväsiä vaikka niiden unelmat on jo toteutunu.
Ne pääsee koko ajan kylpylälomille ja viikonlopuks Helsinkiin hotelliin jne:(
mä en pääse ikinä minnekkään, jumitan vaan kotona tekemäs koulujuttuja ja käyn harkoissa, miks mulle kaikki on niin epäreilua:/

miten voisin olla tyytyväisempi itteeni, ja siihen etten ikinä pääse mihkää

Moikka! Kiva kun laitoit meille viestiä 🙂

On hienoa, että olet tunnistanut kateuden tunteen itsessäsi ja haluat siitä keskustella. On myös ihan ymmärrettävää, että olo on kateellinen ja tuntuu kurjalta, kun kaverit vieressä pääsevät tekemään kaikenlaisia kivoja juttuja. Etenkin jos tuntuu, että kaverit eivät siitä huolimatta ole tyytyväisiä elämäänsä. Jos elämässään saa paljon kaikkea, voi asioiden arvo hämärtyä. Silloin niitä ei osaa välttämättä arvostaa samalla tavalla kuin tilanteessa, jossa kaikkea haluamaansa ei aina saisi. Olisikohan kavereillesi käynyt näin? Voi myös olla, että vaikka he pääsevät tekemään kaikkea kivaa, heitä harmittaa silti jotkin muut asiat. Oletko kysynyt heiltä, miksi he eivät ole tyytyväisiä, kun ulkoapäin näyttäisi, että he saavat haluamansa? Ehkä kysymällä selviää jotain sellaista, jota et osaa nyt ottaa huomioon.

Perheet ovat erilaisia ja kaikilla ei ole samalla tavalla varaa järjestää erilaisia kokemuksia. On myös hyvä tiedostaa, että jossain perheissä ostetaan paljon kaikkea ja sillä koitetaan korvata esim. sitä, että vanhemmat ovat paljon poissa. Tilanteet ovat siis hyvin erilaisia. Oletko jutellut asiasta kotona? Ehkä, jos kerrot olostasi kotona, voisit saada selityksen sille, miksi itse et pääse tekemään kuvailemiasi asioita ja ehkä ymmärtää tilannetta sen jälkeen paremmin? Voisitko itse tienata rahaa esim. tekemällä kevyttä työtä, kuten lehtien jakamista?

Vertaamme helposti elämäämme muiden elämään. Tällöin huomio kiinnittyy asioihin, joita meillä ei ole, sen sijaan että osaisimme arvostaa asioita, joita meillä on, tai jotka ovat hyvin. Kerroit, että jumitat kotona ja harkoissa. Oletko ajatellut, että on myös nuoria, jotka eivät pääse harrastamaan? Joku saattaa parhaillaan kadehtia sinunkin elämääsi. Mitä jos koittaisit listata ylös asioita, jotka sinulla on tässä kohtaa hyvin? Älä siis mieti mitä sinulta puuttuu, vaan mitä sinulla jo on. Kun omia ajatuksia kääntää tällä tavoin, saattaa kateuden tilalle tullakin ainakin hetkeksi ihan tyytyväinen olo.

Jatkuva kateus vie hirveästi energiaa ja olo on kurja. Kurjassa olossa ei kannata velloa, vaan pyrkiä hyväksymään ne asiat, joita ei voi muuttaa. Murehtimisen lopettamisesta jäävän energian voi käyttää muuttaakseen niitä asioita, joihin voi itse vaikuttaa. Kateus on siis ymmärrettävä tunne, mutta älä jää siihen kiinni, vaan käytä sitä voimana muuttaaksesi asioita.

Jos haluat keskustella tästä aiheesta lisää, voit jutella esim. nimettömänä chatissa luotettavan aikuisen kanssa. Netari-sivustolta löydät kullakin hetkellä auki olevat chat-palvelut nuorille. Lue myös lisää mielen hyvinvointiin ja tunnetaitoihin liittyvistä asioista Fressiksen tietopankista.

Mukavaa joulunaikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?