Seksi
Nimimerkki: Tyttö

Kuinka nuori voi kokeilla seksiä?

Moi! Oon tälläne 10v tyttö ja haluisin jo kokeilla seksiä mutta en tiiä saisko taino tiiän et ei sais mut haluisin ees kerran kokeilla kunnolla nii oisko mitään ehotuksii ja joo tiiän oon vasta 10v

Moikka nimimerkki Tyttö,

kiitos viestistä, joka liittyy seksistä kiinnostumiseen. Se on normaalia ja tavallista, myös 10-vuotiaalle, koska lähestyvä tai jo alkanut murrosikä voi herättää ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta. Seksiin ei aiheena voi olla myöskään oikein törmäämättä esimerkiksi netissä ja somessa.  Ei siis ihme, että se kiinnostaa, eivätkä nämä ajatukset ole haitallisia.

Kirjoitat viestissäsi, että haluaisit kokeilla seksiä ja samalla mietit, saisiko niin tehdä. Minä haluaisin puolestani kysyä sinulta, mitä seksillä tarkoitat? Seksillä nimittäin voidaan tarkoittaa ajatuksia, tunteita, mielikuvia ja seksuaalista toimintaa itsensä kanssa eli itsetyydytystä, sekä seksuaalista toimintaa toisen tai toisten henkilöiden kanssa. 10-vuotias ei ole useinkaan valmis mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Suomen laissa on myös asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, mihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelusta.

Seksuaalinen kiihottuminen ja seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi sen sijaan hyvinkin olla tuttua jo 10-vuotiaalle. Itsetyydytys ei ole myöskään mitenkään haitallista vaan jopa hyvä keino tutustua omaan kehoon. Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin ”Mitä seksi on?” sekä nuorten Väestöliiton artikkelin ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?”.

Toivottavasti saat vastauksesta uutta näkökulmaa asiaasi. Jos haluat keskustella asiasta lisää, ota yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Siellä voit jutella lisää tästä, tai jostakin muustakin asiasta nimettömästi. Muita Väestöliiton seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät osoitteesta http://hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?