Seksi
Nimimerkki: Kondylooma

Kondylooman tarttuminen

hei! minulla todettiin tänään kondylooma peräaukon suulla. lääkäri määräsi siihen aldara voidetta. mutta kysymykseni onkin, sitten kun visvasyylät ovat lähteneet pois niin voinko harrastaa suojaamatonta seksiä, vai voiko kondylooma tarttua toiseen vielä silloinkin kun ’aktiivinen’ vaihe kondyloomassa on ohi ja visvasyyliä ei enää ole, vai joudunko odottamaan sen 4-5 vuotta että virus on varmasti tuhoutunut.
en tiedä onko tällä merkitystä mutta olen siis nainen.

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kondylooman eli visvasyylän aiheuttaa ihmisen papilloomavirus eli Human papilloma virus (HPV). Viruksia tunnetaan useita eri tyyppejä. Osa viruksista aiheuttaa kukkakaalimaisia muutoksia genitaalialueelle, osa taas muualle iholle (esim. tutut syylä käsissä, jaloissa). Genitaalialueen kukkakaalimaisia muutoksia kutsutaan kondyloomiksi eli visvasyyliksi. Jotkut papilloomavirukset voivat altistaa syövälle –siksi niitä vastaan on kehitetty roketteita ja siksi naisille tehdään papa-seulontaa. Visvasyylää eli kondyloomaa aiheuttava virustyyppi ei kuulu korkean syöpäriskin ryhmään.

Kondyloomatartunnan voi saada suojaamattomassa yhdynnässä, suuseksissä sekä ihokosketuksessa. Ulkoisia kondyloomia voi hoitaa esimerkiksi kuvaamallasi tavalla podofyllotoksiinilla, mutta elimistöstä virus ei paikallishoidolla poistu ja se uusii helposti. Valitettavasti tartunnan mahdollisuus on siis vielä olemassa, vaikka tuo hoidettu kohta olisi saatu kuriin. Ei myöskään voida varmasti sanoa, missä vaiheessa virus on tartuttava, lisäksi vain pieni osa tartunnan saaneista saa näkyviä syyliä. Siksi etenkin suhteen alussa on ehdottomasti syytä käyttää suojaa. Kun suhde vakinaistuu, seksikumppanit eivät kummallakaan vaihdu ja olette käyneet seksitautitesteissä, voitte yhdessä sopien jättää kondomisuojan pois – toki raskaudenehkäisy on sitten tarvittaessa hoidettava muulla keinoin. 

Hyvä uutinen on, että noin 90 % infektioista paranee itsestään, kun elimistön immuunijärjestelmä herää hävittämään viruksen. HPV infektiot ovat tosi yleisiä, noin 80% ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Sikäli niistä ei kannata kantaa syyllisyyttä tai häpeää eikä kannata jättää seksielämää odottamaan 5 vuodeksi!  Tartunnan riskiä lisäävät suojaamattoman seksin lisäksi vaihtuvat seksikumppanit, muut seksitaudit sekä tupakointi. Näiden välttäminen on paras tapa ennaltaehkäistä tartuntaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?