SeksiYleinen
Nimimerkki: huolestunut

Kainalon patti ja rintasyöpä

olen 14 v tyttö. kainalossani on ihonsisäinen möykky siinä on vähän niin kuin arpi ja punottaa vähän. Onko se rintasyövän merkki? voiko näin nuorella olla rintasyöpä. Vai onko sisään kasvanut karva. Koska olen aloittanut sheivaamisen ja sheivannut lähiaikoina? Ahdistaa erittäin paljon.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla ei mitä todennäköisimmin ole syytä suurempaan huoleen, sillä esimerkiksi rintasyöpä on erittäin harvinainen sinun iässäsi.

Kainalon patit ovat aika yleisiä. Yleisin syy kainalon iholle syntyvään pattiin on paise, joka muodostuu tulehtuneesta karvatupesta. Tämä tapahtuu yleensä karvanpoiston jälkeen. Tällaisia paiseita voi esiintyä kainaloissa jatkuvasti tai satunnaisesti. Jotkut ihmiset ovat taipuvaisempia karvatupen tulehduksille kuin toiset. Joskus tulehtunut patti vaatii lääkärin arvion ja mahdollisesti antibioottikuurin. Joskus kainalon patti voi olla myös suurentunut imusolmuke. Imusolmukkeet voivat turvota, mikäli kehon puolustusjärjestelmä on heikentynyt tai jos kehossa vallitsee bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdustila. Jos imusolmuke on jatkuvasti turvonnut, tulee sitä käydä näyttämässä lääkärille.

Kerroit, että olet juuri aloittanut sheivaamisen, joten tulehtunut karvatuppi on todennäköisin selitys patillesi. Sheivaamisessa on tärkeä huolehtia, että höylä on terävä ja puhdas. Lisäksi on hyvä huolehtia kainalon ihon puhtaudesta ja pestä kainalot ennen nukkumaanmenoa, jotta iho saa rauhoittua ja hengittää yöllä. Kainalon iho on herkkää ja joidenkin kainaloita voi ärsyttää esimerkiksi antiperspiranttien aineosat.  Etenkin tällöin on hyvä välttää vahvoja kemikaaleja ja sen sijaan käyttää ihoystävällisiä tuotteita.

Huolehdi siis ensin herkän ihon hoidosta ja puhtaudesta (varsinkin jos sheivaat) ja seuraile tilannetta. Jos patti ei kotikonstein parannu, on tulehtunut (punoittaa, kipeä – varsinkin jos sinulle nousee kuume) ja/tai on turvoksissa pitkään, on sitä hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?