Seksi
Nimimerkki: Jatta

Ikäero, seksin harrastaminen ja suojaikäraja

Olen 18-v tyttö, ja olen ollut yhdessä 15,5v pojan kanssa pari kuukautta. Meillä on tosi kivaa, ja haluaisimme molemmat kokeilla seksiä. Ei kai ikäeromme ole liian iso? Poikaystävä on ikäisekseen järkevä ja vastuullinen. Voiko joku syyttää minua, jos olemme yhdessä yölläkin, ja meillä olisi seksiä? Olisi ihana nukkua yhdessä, ja tehdä sitä ennen toisillemme hyvää. Se liittäisi meidät vielä lujemmin yhteen, ja olisi hyväksi suhteellemme.

Hei,

Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. On tosi hyvä asia varmistaa etukäteen, ettei vahingossakaan joudu tilanteeseen, joka voisi olla toista kohtaan ja vielä lainkin mukaan väärin. Seurustelu ja ihastuminen ovat ihania asioita, eikä sille sinänsä ole lain mukaista ikärajaa. Tärkeää kuitenkin on, että osapuolet kokevat tasaveroista yhteyttä ja tunnetta toisiaan kohtaan, eikä ikäero tunnu vaikuttavan siten että kehityserot ovat kumppanusten välillä suuret. Silloin yhdessäolo tuntuu tasapuoliselta ja tasaveroiselta ja omaa ikää ja kehitystasoa vastaavalta.

Mikäli seurusteluun tai yhdessäoloon liittyy seksuaalisia tekoja, on tilanne heti erilainen. Suomen laissa on asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, joihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Jokaisen ihmisen kohdalla kehittyminen ja sen eteneminen on yksilöllistä, samoin kokemus siitä, milloin on valmis mihinkin. Tässä Hyvä kysymys -palvelun artikkelissa on kerrottu tarkemmin mitä on seksuaalinen teko, suostumus ja suojaikäraja:  Mitä suojaikäraja tarkoittaa? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Olette olleet yhdessä aika lyhyen aikaa vielä ja teillä on tutustuminen vielä alkuvaiheessa. Olisi tärkeää antaa aikaa ja rauha sille, että saatte luotua toisiinne luottamuksellisen suhteen, jossa molemmat varmuudella kokevat turvallisuutta ja kykyä vaikuttaa seurusteluun ja siinä etenemiseen. Lisäksi poikakaverisi on ikänsä perusteella kehityksessään sinua taaempana. Anna siis myös hänelle tilaa ja aikaa kehittyä ja saada varmuutta oman suostumuksensa taustalle. Jutelkaa paljon asioista, myös läheisyydestä ja siihen liittyvistä tuntemuksista ja toiveista. Tässä Fressiksen artikkelissa on koottu asiaa seksistä ja siihen valmistautumisesta. Kannattaa näitäkin lukea yhdessä ja erikseen ennen varsinaisia seksuaalisia tekoja, eli seksiä: Mitä seksi on? – Fressis

Mikäli haluat vielä keskustella asioista luottamuksella, voit olla nimettömästi yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin: Seksuaalineuvontachat nuorille | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?