Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: Yli 18v

HPV:n tartuttaminen eteenpäin

Hei! Minulla on todettu noin vuosi sitten kondylooma ja minulla oli silloin visvasyyliä, hoidin ne kuitenkin liukoksella ja olen ollut vuoden oireeton. Mistä voin tietää onko kantamani hpv-virus haitallisia virustyyppejä vai ei ja tartutanko eteenpäin vain sitä hpv-virusta joka minulla on vai voinko tartuttaa eteenpäin myös muita hpv:n virustyyppejä. Eli jos kannan hpv 6 virusta, tartutanko vain sitä eteenpäin?

Hei! Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Valtaosan näkyvistä kondyloomista eli visvasyylistä aiheuttaa human papillome virus (HPV) tyypit 6 ja 11. Nämä ovat niin sanottuja matalan riskin viruksia suhteessa kohdunkaulansyöpään, jolle tietyt HP-virustyypit voivat altistaa.

Vaikka itse kondyloomat ovat hävinneet, kantamaansa virustyyppiä (ei siis muita) voi silti levittää seksikumppaneilleen. HPV-infektioilla on kuitenkin erittäin hyvä luontainen paranemistaipumus, ja suurin osa viruksen oireettomista kantajista onkin tyystin tietämättömiä koko asiasta. Jopa 80-90 % saa tartunnan elinaikanaan. Infektioiden paranemista edistää mm. tupakoimattomuus.

Viruksen kantajuutta ei selvitetä muuten vaan, eli et voi valitettavasti tietää, mitä muita virustyyppejä mahdollisesti kannat oireettomana. Suomessa on valtakunnallinen kohdunkaulansyövän seulontaohjelma, johon tulee ensimmäinen kutsu 25-30-vuotiaana. Joissain paikoin käytössä on HPV-testi perinteisen kohdunkaulan irtosolunäytteen (Papa-koe) sijasta, ja siinä seulotaan juurikin korkean riskin virustyyppejä.

Kondomin käyttö voi ehkäistä viruksen tarttumista, ei täysin, mutta noin 70-prosenttisesti. Mahdollisissa satunnaisissa seksikontakteissa kannattaa siis käyttää aina kondomia.

Oliko vastauksesta hyötyä?