HPV-rokote
Sitä sanotaan, ettei tyhmää kysymystä olekaan. Tämä kyllä tuntuu harvinaisen tyhmältä sellaiselta. 😳 En ole saanut HPV-rokotetta ala-asteella muiden tavoin. Onko mahdollisuuteni saada rokotteesta vakavia haittavaikutuksia vai syöpään sairastuminen todennäköisempää? Mietin tässä, että pitäisikö sittenkin rokottautua vai millaiset riskit ovat olemassa sekä rokottautumisessa, että rokottautumatta jättämisessä? 😵 Olen nimittäin tätä jo pidemmän aikaan miettinyt. 😬
Moikka! Näinhän sitä sanotaan, ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan. Ja se on kaiken lisäksi vielä totta! Tämä ei ollut laisinkaan tyhmä kysymys.
Ensin vähän faktoja HPV:stä. Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen ja jopa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan elämänsä aikana. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää.
Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen ilman rokotettakin. Sen sijaan aikuisiällä syövän kehittymisen riski on suurempi. Aikuisilla infektion aiheuttamat solumuutokset voivat todennäköisemmin kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi nuoriin verrattuna. Rokotteen ideana on siis toki suojata HPV-infektioilta myös nuorena, mutta erityisesti myös aikuisiällä, jolloin syövän kehittymisen riski on suurempi.
HPV-rokote on tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. HPV-rokote on todettu tutkimuksissa turvalliseksi ja eikä sen ole todettu aiheuttavan vakavia haittavaikutuksia. Rokote suojaa yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-infektioilta. Rokote annetaan tällä hetkellä kouluterveydenhuollossa 11–12-vuotiaille tytöille ja vuoden 2020 syksystä eteenpäin myös 5.–9. -luokkalaisille pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, rokotteen voi myös ostaa apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. HPV-rokotteen teho siis laskee, jos on kerennyt saamaan HPV-tartunnan tai -tartuntoja ja lisäksi jos sen ottaa lähempänä aikuisikää. Rokotteesta voi kuitenkin olla hyötyä tästä huolimatta.
Jos et ole aloittanut vielä seksielämää, rokotteesta olisi sinulle todennäköisesti hyötyä. Ja rokote on siis turvallinen, jos epäröit haittavaikutuksia. Jos sinulla on jo aktiivinen seksielämä, rokotteesta ei varmastikaan ole haittaa, mutta sen hyöty jää vähäisemmäksi. Voit tarvittaessa keskustella asiasta lisää esimerkiksi koulu- tai opiskeluterveydenhoitajan kanssa. Myös omaan terveyskeskukseen voi olla yhteydessä.
Jos rokote ei enää ole kohdallasi ajankohtainen, HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä onneksi myös muilla keinoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25–30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti oli saanut rokotetta tai ei.