Seksi
Nimimerkki: Jaa a

Epäsäännölliset kuukautiset ja huoli rintojen kehityksestä

Hei! Olen kohta 17v tyttö ja kuukautiseni on alkanut 12 vuotiaana ja niin myös äidilläni nuoruudessaan. Jokaisena vuonna kuukautiset ovat tulleet max 6 kertaa vuodessa. Vaikuttaako asiaan minun noin 10kg ylipaino? Onko tämä normaalia? Pitäisikö minun käydä gynekologilla?

Myös mitä olen kavereiden kanssa jutellut niin tuntuu että rintani ei ole tarpeeksi kehittyneet verrattuna muihin minun ikäisiini. Rinnat ovat kyllä isot, mutta nännini ovat erittäin pienet ja vaaleat eikä yhtään sellaiset ns. ”aikuismaisen” näköiset. Mistä tämä voisi johtua?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuukautiskierron pituus on yksilöllistä, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää, keskimäärin se on naisilla 28 päivää. Jos kuukautiset tulevat harvemmin kuin viiden viikon tai jopa useiden kuukausien välein, puhutaan oligomenorreasta. Nuorella kuukautisten alkamisen jälkeen kierto voi olla epäsäännöllinen ja siinä voi olla pidempiä taukojakin muutaman vuoden ajan. Joillakin kierto on epäsäännöllisempi sen jälkeenkin.

Kuukautiskiertoon voi vaikuttaa runsas urheilu, ylipaino ja alipaino tai stressi. Epäsäännöllisten tai harvan kierron taustalla voi olla myös jokin yleissairaus, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai keliakia. Epäsäännöllisen kierron taustalla voi olla myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, johon liittyy myös ylipaino ja karvoituksen lisääntyminen. On kuitenkin myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Ylipainoosi on vaikea ottaa kantaa, koska en tiedä pituuttasi ja painoasi. Terveelliset elintavat eli kohtuullinen liikunta, normaalipaino ja tupakoimattomuus edesauttavat normaalia kuukautiskiertoa ja munasarjojen toimintaa. Tarvittaessa epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan säännöllistää myös hormonilääkityksellä eli e-pillereillä tai keltarauhashormonipilleri kuureilla. E-pillerit ovat kätevät, jos tarvitaan myös raskauden ehkäisyä.

Jos kuukautistesi epäsäännöllisyys vaivaa sinua, voisit käydä terveyskeskus- tai opiskeluterveydenhuollon lääkärin kanssa keskustelemassa asiasta. Joillakin paikkakunnilla on myös ehkäisyneuvola, joka mahdollisesti voi auttaa tämän tyyppisissä asioissa. Tarvittaessa asiaa voidaan tutkia enemmän ja ottaa verikokeita, kuten kilpirauhaskokeet. Halutessasi voit toki myös varata ajan yksityisesti gynekologille.

Olit pohtinut myös nänniesi muotoa ja kokoa. Olet 17-vuotias ja kuukautiset ovat alkaneet jo viisi vuotta sitten. Murrosiän kehityksesi taitaa olla jo pitkälti päättynyt ja rintasi kehittyneet sen myötä. Rintoja ja nännejä on lopulta yhtä paljon erilaisia kuin maailmassa on naisia. Toisilla nännin alue ja nännit ovat suuremmat tai tummemmat kuin toisilla, toisilla taas pienemmät ja vaaleammat. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa rintojen tai nännien suhteen ei ole olemassa. Rinnat ja nännit muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin esimerkiksi raskauden ja imetyksen jälkeen. Kuulostaa siltä, että sinulla on ihan normaalisti kehittyneet rinnat ja nännit.

Mukavaa alkanutta elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?