Seksi
Nimimerkki: Yksi vain
Ikä: 13-15v

Epäsäännölliset kuukautiset

Moi! Mulla alko menkat 12v ja oon nyt 13. Mulla on ollu menkat vasta yhesti ja niistäkin on jo puoli vuotta. Kuinka epäsäännölliset menkat voivat olla aluksi?

Moi!

Kuukautiskierron pituus on yleensä 23–35 päivää, mutta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset muutaman ensimmäisen vuoden ajan niiden alkamisesta. Kuukautisten epäsäännöllisyys voi näkyä kuukautiskierron pituuden, kuukautisvuodon määrän tai kuukautisten keston vaihteluna. Kun kuukautiset ovat epäsäännölliset, kierron pituus voi vaihdella muutamasta päivästä viikkoihin, jopa kuukausiin.

Epäsäännöllisistä kuukautisista ei sinänsä ole haittaa, mutta toki se voi aiheuttaa turhautumista, kun ei voi ennakoida, milloin seuraavat kuukautiset alkavat. Tämän vuoksi kannattaa pitää mukanaan kuukautissuojia esimerkiksi koulussa, harrastuksissa tai yökyläillessä kavereiden luona.

Kuukautiskierto myös häiriintyy herkästi. Esimerkiksi stressi, voimakas jännitys, sairastelu, painonvaihtelu tai erittäin runsas liikunta voivat saada kuukautiset myöhästymään tai jäämään pois. Aina epäsäännölliselle tai harvalle kuukautiskierrolle ei kuitenkaan löydetä mitään selkeää syytä.

Voit siis rauhassa odotella seuraavia kuukautisia, mutta jos asia alkaa huolettaa sinua, voit keskustella asiasta (koulu)terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa ohjeistaa, kannattaako jatkaa tilanteen seuraamista vai tarvitseeko asiaa tutkia vielä tarkemmin. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Aurinkoista ja hauskaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?