Seksi
Nimimerkki: Help

Epäsäännöllinen kuukautisvuoto

Moikka, oon 14v tyttö ja kuukautiseni huolestuttaa minua. Kuukautiseni alkoivat n. 9-10 vuotiaan ja ovat välillä epäsäännölliset. Kuukautiseni yleensä kestävät 5-7 vuorokautta mutta nyt kuukautiseni ovat jo jatkuneet 9-12pv. Kuukautiset alkoivat todella niukkana ja vaaleanpunaisella ja ruskealla tiputteluvuodolla, kuukautiset kuitenkin muuttui runsaimmiksi 2-3pv tiputteluvuodon jälkeen. Onko normaalia että kuukautiset jatkuvat näin pitkään vai voiko kyse olla jostain vakavammasta? Olen puhunut äidilleni ja olemme varaamassa lääkäriaikaa mutta lääkäriaikaa ei ole vielä tullut. Onko mahdollista siis että kyse olisi jostain vakavammasta? Vai voisiko pitkittyneet kuukautiset johtua jostain muusta?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Epäsäännöllinen, määrältään ja kestoltaan vaihteleva kuukautisvuoto on nuorilla yleistä. Kyseessä ei yleensä ole sairaus tai häiriö vaan normaali murrosiän kehitykseen liittyvä vaihe. Ensimmäisinä kuukautisten alkamisen jälkeisinä vuosina säätelyjärjestelmä on herkkä muutoksille ja esimerkiksi pienikin psyykkinen tai fyysinen muutos/stressi tai painonvaihtelu voi häiritä kiertoa.

Eli alkuvuosien epäsäännöllisyydestä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Toki vuodot ja kierrot on hyvä huomioida ja laittaa ylös. Jos vuoto jatkuu viikkoja tai vuotoa ei tule useampaan kuukauteen (paitsi jos on ollut yhdyntöjä – silloin pitää olla heti tarkkana!), pitää kysyä neuvoa terveydenhuollosta. Jos taas kierto on ollut pidempään säännöllinen, täytyy herkemmin lähteä selvittämään mahdollista sairautta uutena ilmenevän epäsäännöllisyyden takana.

Ehkä vuotosi on jo nyt loppunut – ja jos ei ole, niin on hyvä, että olette varanneet lääkärille ajan.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?