Seksi
Nimimerkki: Kuukautiset myöhässä

Epäsäännöllinen kuukautiskierto

Minun kuukautiseni alkoivat noin puolitoista vuotta sitten ja sen jälkeen kirto on vaihdellut 17-64 päivän välillä. Ekojen jälkeen tosin oli 5 kuukauden tauko. Nyt viime kuukautisistani on 4 Kuukautta niin en tiedä onko tämä normaalia?Muita oireita en ole huomannut ja milulla on perusterve olo. Kuinka kauan kuukautisia uskaltaa vielä odotella ennen lääkärille meno?

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kuukautiskierron pituus on yksilöllistä, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää, keskimäärin se on naisilla 28 päivää. Nuorella kuukautisten alkamisen jälkeen kierto voi olla epäsäännöllinen ja siinä voi olla pidempiä taukojakin muutaman vuoden ajan. Joillakin kierto on epäsäännöllisempi sen jälkeenkin.

Kuukautiskiertoon voi vaikuttaa runsas urheilu, ylipaino ja alipaino tai stressi. Epäsäännöllisten tai harvan kierron taustalla voi olla myös jokin yleissairaus, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai keliakia. On kuitenkin myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Terveelliset elintavat eli kohtuullinen liikunta, normaalipaino ja tupakoimattomuus edesauttavat normaalia kuukautiskiertoa ja munasarjojen toimintaa. Tarvittaessa epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan säännöllistää myös hormonilääkityksellä eli e-pillereillä tai keltarauhashormonipillerikuureilla. E-pillerit ovat kätevät, jos tarvitaan myös raskauden ehkäisyä.

Kohdallasi ei välttämättä ole kyse siis mistään poikkeavasta tai vaarallisesta asiasta, vaikka kuukautisissa on nyt ollut taukoa. Voisit kuitenkin olla yhteydessä asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Näin saat huolen pois mielestäsi ja ohjeet siihen, onko tilannetta hyvä vielä vain seurailla vai onko sitä syytä tutkia tarkemmin.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?