Seksi
Nimimerkki: Sss

E-pillerit ja tiputteluvuoto

Olen syönyt pian 2 vuotta yaz merkkisiä e-pillereitä ja viimeksi noin viikko ennen kuukautisia alkoi niukka ruskea/verinen vuoto, sen jälkeen kuukautiset tulivat ihan normaalisti. Nyt taas noin muutamaa päivää ennen vuodon alkua, alkoi niukka verinen vuoto. Mistä tämä voisi johtua ?

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Tiputtelu tai välivuoto voi liittyä moneen asiaan. Ensin tulee mieleen pillerin epäsäännöllinen käyttö: mikäli pillerit otetaan epäsäännöllisesti tai niiden imeytymisessä on häiriöitä vaikkapa oksentamisen takia, on vuotohäiriöiden riski luonnollisesti suurempi. Jos käyttää pillereitä useamman liuskan putkeen, on etenkin matalahormonisilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla ongelmana toisinaan se, ettei pillerin nk. vuotokontrolli riitä. Tällöin voi myös esiintyä tiputtelua/välivuotoa.

Joskus taustalla voi olla tulehdus. Onko sinulla tulehdukseen viittaavaa oireilua (lisääntynyttä/ muuttunutta valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa tms). Onko sinulla ollut yhdyntöjä uuden kumppanin kanssa ilman kondomia? Jos vastasit kyllä, on hyvä tarkistaa seksitaudit.

Mikäli kyse ei ole tulehduksesta/seksitaudista eikä pillerin unohtamisesta, ei vuodosta sinänsä ole haittaa eikä se vaikuta raskaudenehkäisytehoon. Jos Yaz-pillerit ovat muuten sopineet sinulle hyvin, voit hyvin jäädä seuraamaan tilannetta. Mikäli vuotovaivat yhä toistuvat ja häiritsevät sinua, on hyvä olla yhteydessä ehkäisyn määränneeseen paikkaan ja pohtia mahdollisesti vaihtoa toiseen valmisteeseen.

Mukavaa vuoden alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?