Seksi
Nimimerkki: APUA

E-pillereiden käyttö ja oksennustauti

Hei, osaatko sanoa onko huolta kun mulla tilanne tämä:
Syön e-pillereitä, mutta tulin oksennustautiin eikä pilleri pysynyt sisällä. Oksensin 4h pillerin otosta, eli juuri ja juuri onko pilleri ehtinyt imeytyä vai ei. Eikä uusikaan pilleri sisällä pysynyt ja seuraavan otin sitten normaalisti ja se ei ulos enään tullut. Olin laatan kolmannella rivillä ja sen normaalisti loppuun söin. Eli periaattessa tuli yhden pillerin ”tauko”. Mutta olen syönyt kaksi laattaa putkeen ilman taukoa kun tämä tapahtui. Harrastin juuri sinä iltana yhdyntää kun oksensin pillerin ulos. Meillä käytössä aina myös kondomi, mutta juuri silloin se meni rikki. Onko mulla nyt suuri riski että pillereiden teho olisi heikentynyt ja voisin tulla raskaaksi? Olen ymmärtänyt että jos yksi kokonainen laatta on syötynä niin sen jälkeen voi tauon pitää missä kohtaa tahansa. Meneekö tuo ns yhden päivän ”tauosta” ja uskallan luottaa että ehkäisyteho tallella? Syön varmuuden vuoksi vielä yhden laatan putkeen. Joku minulle sanoi että jos ei menkat kerinnyt sen aikana tulla niin ei ehkäisytehoon voi luottaa, mutta onko sillä sen kanssa tekemistä? Testin ajattelin joka tapauksessa kolmen viikon jälkeen tehdä, mutta voinko rauhallisin mielin sinne asti olla? Tämä mua hirveästi stressaa ja huolettaa.

Hei,

Kuulostaa siltä, että olet hyvin tunnollinen ja vastuuntuntoinen ihminen! Jos oikein ymmärsin, olit syönyt vähintään kolme viikkoa pillereitä yhteen menoon ennen kuin tämä oksennustauti iski, eikä takana ollut muita unohduksia tai poikkeustilanteita. Tällaisessa tilanteessa yhden pillerin väliin jäämisestä ei pitäisi seurata suurtakaan raskaaksi tulemisen riskiä. Toinen seikka, joka vähentää raskaaksi tulemisen riskiä, on se, että oksensit vasta 4 tuntia pillerin ottamisen jälkeen. Varsin todennäköisesti ainakin pääosa pillerin sisällöstä oli tuolloin jo imeytynyt.

Jatkossa: jos olet syönyt jo kokonaisen laatan ennen oksennustautia, kannattaa ehkä oksennustaudin tullessa pitää selkeä, 4-7 vuorokauden tauko ja antaa vuodon tulla. Näin sinun ei tarvitse murehtia pillereiden imeytymistä. Tauon jälkeen kannattaa alkaa pillereiden syöminen uudelta levyltä, josta ei ole aiemmin syöty vielä yhtään pilleriä. Keskeneräisen levyn pillerit voit syödä sitten kokonaisen levyn jälkeen, jos haluat siirtää vuotoajankohtaa sopivampaan hetkeen.

Tällainen menettely on siis mahdollista, jos jokaisella levyllä on 21 samanlaista pilleriä, niin kuin useimmissa pillerimerkeissä nykyisin on. Joissakin ehkäisyvalmisteissa levyllä on mukana ns plasebopillereitä.  Niitä ei pidä sekoittaa vaikuttavaa ainetta sisältäviin pillereihin.

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää e-pillereihin liittyen, ole rohkeasti yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?