Seksi
Nimimerkki: Onko normaalia?

Alkoivatko menkkani?

Hei! Olen 13-vuotias tyttö ja menkat eivät ole vielä alkaneet. Minua on hiljattain kirvellyt alapäähän ja valkovuoto on ollut normaalia runsaampaa. Huomasin n. 2 päivää sitten, että alapäästäni tuli veristä vuotoa. Luulen, että sitä tulee vähemmän kun menkoissa, mutta joka vessakäynti paperi on veressä. Minulla on myös ollut pahoinvointia, jonka takia olen valvonut muutamia öitä ja ollut koulusta pois. Pahoinvointi saattaa mennä jossain kohtaa päivällä pois, mutta tulee aina takaisin. Mietin mikä nämä voisi aiheuttaa ja mitä asioille kuuluisi tehdä?

Hei!

Ikäsi huomioiden ajattelen, että todennäköisin syy emättimestä peräisin olevalle veriselle vuodolle on ensimmäinen kuukautisvuotosi. Kuukautisvuodon määrä vaihtelee paljon ja joskus muutamat ensimmäiset vuodot voivat olla hyvinkin niukat, ehkä vain verinen tai rusehtava rantu alushousuissa. Lisääntynyt valkovuoto sopisi myös tähän.

Kirvely ei ole aivan tyypillisin kuukautisiin liittyvä oire, ja sitä vähän seurailisin. Kuukautisiin voi liittyä lievää pahoinvointia, mutta hieman jäin miettimään sitä, että tämä oire kuulostaa aika voimakkaalta kertomasi perusteella. Ehdotan, että seurailet tilannetta noin viikon verran, ja jos pahoinvointi tai kirvely jatkuvat, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Kuukautisvuoto kestää tyypillisesti 4-5 päivää (vaihtelua 2-8 pv) ja vuodon määrä on 0.2-0.8 dl eli joitain ruokalusikallisia. Jos kuukautisiin liittyvät asiat mietityttävät, kehottaisin kääntymään jonkun läheisen puoleen tai esimerkiksi koulun terveydenhoitaja osaa auttaa. Seuraavat vuodot eivät välttämättä tule kovin säännöllisesti alkuun, voit halutessasi pitää kuukautispäiväkirjaa vaikka puhelimen asennettavalla sovelluksella ja seurata vuotojen tulemista.

Monet nuoret Fressiksessä kysyvät kuukautisista. Tutustu täällä kuukautisista kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin ja lue myös Fressiksen artikkeleita menkoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?