SeksiYleinen
Nimimerkki: Hömpötihöö
Ikä: 9-12v

5.luokan laaja terveystarkastus

Moi meille on tulossa 5 laaja terveyden tarkastus niin pelottaa tutkitaanko siella alakertaa

Hei nimimerkki Hömpötihöö ja kiitos viestistäsi. Sinua huolestuttaa kovasti 5. luokan laaja terveystarkastus ja se, että tutkitaanko siellä myös alapääsi.

Ensinnäkin haluan sinulle kertoa, että sinua ei terveystarkastuksessa pakoteta mihinkään ja voit itse vaikuttaa siihen, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Voit hyvin käydä esimerkiksi murrosikään liittyvät asiat läpi lääkärin kanssa keskustellen. Saat itse päättää omaan kehoosi ja yksityisyyteesi liittyvistä asioista, eikä tätä oikeutta terveystarkastuksessakaan rikota. 😊 Tärkeää on tietenkin sanoittaa lääkärille se, mitä et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Ennen terveystarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään niistä asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä terveystarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5. luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.

Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa pituus ja paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin hänen ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi heti alussa sopia, mitä toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Älä siis turhaan pelkää tarkastusta. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä. On tärkeää, että tuot esille terveydenhoitajalle ja lääkärille pelkosi ja jännityksesi tilanteeseen liittyen, jotta he voivat huomioida nämä. He ovat siellä sinua varten ja haluavat myös, että sinun on siellä hyvä ja turvallinen olla, eikä yksityisyyttäsi rikota tai sinua aseteta liian epämukavaan tilanteeseen. Voit myös käydä juttelemassa tarkastuksesta etukäteen kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua vielä huolettaa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Aurinkoista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?