Seksi
Nimimerkki: D.V.
Ikä: 13-15v

Onko tavallista jos ei ole kiinnostunut seksistä

Olen 24-vuotias tyttö. Onko tavallista jos en ole kiinnostunut seksistä ollenkaan?

Seksuaalisuus on keskeinen osa meitä kaikkia kaikissa elämän vaiheissa, mutta seksuaalisuus myös muuttuu ja kehittyy elämän varrella. Seksuaalisuus on myös hyvin henkilökohtainen ja yksilöllinen asia. Jokainen määrittelee itse oman seksuaalisuutensa ja sen tärkeyden elämässään.

Seksi voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa ja tarve harrastaa seksiä on eri ihmisillä erilainen. Yhdynnän lisäksi seksi voi olla myös kosketusta ja läheisyyttä tai fantasiointia yksin tai kaksin. Kahden ihmisen välisessä seksissä toisille on hyvin tärkeää tunteet ja läheisyys tutun ja turvallisen kumppanin kanssa. Tällaista kumppania ei aina välttämättä heti löydy. Toiset taas kaipaavat seksiä usein ja haluavat harrastaa sitä vähän vieraammankin ihmisen kanssa.

Tärkeintä on, että tuntee olonsa mukavaksi eikä tee sellaista, mitä ei itse halua. Jokaisella on oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja päättää, haluaako olla seksuaalisesti aktiivinen vai ei. Elämässä voi myös olla vaiheita, jolloin seksi ei juurikaan kiinnosta. Stressi, väsymys, huolet töissä tai parisuhteessa tai muuten vain kiireinen arki voivat aiheuttaa haluttomuutta. Joskus taustalla voi olla myös vaikeita käsittelemättömiä tunteita, syyllisyyttä tai häpeää, masennusta ja ahdistusta, seksuaalista kaltoinkohtelua tai muita traumaattisia kokemuksia. Myös joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena voi esiintyä seksuaalista haluttomuutta.

Sinua tarkemmin tuntematta on vaikea ottaa kantaa tarkemmin kysymykseesi. Seksuaalisen halun puutteella tarkoitetaan oikeastaan yksilön itsensä määrittämää tilannetta, jossa hän kokee seksuaalisen halun puutteen ongelmaksi omassa elämässään. Kysymyksesi perusteella minulle tulee sellainen vaikutelma, että asia vaivaa sinua. Tällöin edes ottamatta kantaa siihen, onko se tavallista vai ei, kehottaisin sinua rohkeasti hakeutumaan ammattihenkilön kanssa juttelemaan asiasta. Fressiksen lisäksi saat luotettavaa tietoa seksuaalisuudesta ja seksistä Väestöliiton sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?