Seksi
Nimimerkki: Seksin vaikeus

14-vuotias nuori pohtii, mitä tehdä seksin aikana ilmaantuneille haasteille

Olen 14-vuotias ja tyttö on saman ikäinen. Meillä menee hyväilyssä ja seksissä niin että pippeli pehmenee joskus ja joku kerta siemensyöksy tulee liian äkkiä. Mitä me tehdään?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Seksissä on hyvin tavallista, että erektio, kiihottuminen ja siemensyöksyt vaihtelevat. Niihin vaikuttavat monet asiat, kuten itsensä ja toisen tunteminen, väsymys, suorituspaineet ja halukkuus. Seksitilanteet ovat aina erilaisia eikä aina voi olettaa, että seksi sujuisi joka kerta. Penis voi pehmetä ja joskus siemensyöksy tulee nopeammin kuin toivoisi. Se on ihan tavallista.

Nopea siemensyöksy on etenkin nuorilla miehillä tavallista. Kiihottuminen tapahtuu nopeasti ja siemensyöksyn tulemista voi olla hankalaa säädellä. Tätä voi kuitenkin harjoitella esimerkiksi itsetyydytyksen kautta.

Olette molemmat melko nuoria ja harva ikäisistänne on edes aloittanut seksin toisen kanssa. Teillä on vielä hyvin aikaa tutustua omaan ja toisen kehoon. On tärkeää antaa myös aikaa sille, että oppii tunnistamaan, milloin seksiä ei tee mieli. Itsemääräämisoikeus ja seksistä kieltäytyminen ovat yhtä lailla tärkeitä taitoja siinä missä seksin harrastaminen.

Siihen, että seksi onnistuu halutulla tavalla, vaikuttaa siis moni asia. Tärkeää on se, että seksi tapahtuu aina molempien omasta halusta. Ei pelkästään siksi, että toinen haluaa. Lisäksi on tärkeä oppia tuntemaan, miten oma keho toimii missäkin tilanteessa. Esimerkiksi, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei? Millaiset asiat lisäävät kiihottumista ja mitkä laskevat sitä?

Seksistä puhuminen kumppanin kanssa on yhtä tärkeää kuin sen tekeminen. Kannattaa puhua siitä, millainen kosketus ja seksi tuntuvat kummastakin hyvältä ja mikä ei.  Tärkeintä on aina varmistaa se, että molemmat oikeasti haluavat seksiä. Seksistä on ok kieltäytyä, jos se ei tunnu hyvältä ajatukselta.

Jos aiotte olla yhdynnässä tai jos harrastatte suuseksiä, on tärkeää miettiä ehkäisyasiat kuntoon. Kondomi suojaa hyvin raskaudelta ja seksitaudeilta. Tuplaehkäisy (esim. kondomi ja muu ehkäisy yhdessä) on suositeltavaa. Tällöin voi varmistua ei-toivotulta raskaudelta parhaiten. Ehkäisyasiat kannattaa hoitaa kuntoon esimerkiksi kouluterveydenhuollon tai oman terveysaseman kautta. Pelkästään jo näistä asioista puhuminen laukaisee jännitteitä ja voi myös helpottaa seksin sujumista.

Lisää tietoa ja jutteluapua ammattilaisen kanssa saa nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta. Myös nimimerkki mo on pohtinut seksielämää 14-vuotiaana.

Hyvää kevättalvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?