Seksi
Nimimerkki: emoji

Missä järjestyksessä murrosiän muutokset tapahtuvat?

Kun valkovuoto alkaa, kauanko kestää, että pituuskasvu alkaa? Vai meneekö se toisin päin?

Moi!

Kiva juttu, että olet kiinnostunut ottamaan selvää murrosiästä ja sen tuomista muutoksista! Se onkin monia nuoria mietityttävä asia.

Murrosiässä tapahtuvat kehon muutokset voivat tapahtua osittain samanaikaisesti ja osittain eriaikaisesti. Kasvupyrähdys alkaa usein murrosiän alussa, ja se kestää noin 2–4 vuotta. Samoihin aikoihin tulee myös muita murrosiän alkamisen merkkejä, kuten rintojen kasvua, karvoituksen lisääntymistä ja valkovuodon ilmaantumista.

Valkovuodolla on tärkeä tehtävä, sillä se pitää emättimen puhtaana ja kosteuttaa sitä. Valkovuodon alkaminen kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Tosin valkovuodon alkamisesta voi mennä parikin vuotta ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ilmestyvät. Kuukautisten alettua pituuskasvu yleensä hidastuu ja lopulta päättyy murrosiän loppuvaiheilla. Sen sijaan valkovuotoa tulee myös aikuisiässä.

Murrosiän alkamisessa ja kehityksessä on paljon yksilöllisiä eroja. Toisilla murrosikä alkaa aiemmin ja toisilla myöhemmin, ja jokaisen keho muuttuu ja kehittyy omalla ainutlaatuisella tavallaan. Voit halutessasi lukea lisää murrosiästä Hyvä Kysymys -sivuston artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua! Jos haluat jutella asiasta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?