Seksi
Nimimerkki: Moi

Intiimialueen näppylät ja valkovuodon alkaminen

Moi oon 11 vuotias tyttö ja en oo ihan varma mitä ne on mutta mun alapäähän on ilmeatyny vaan oikealle puolelle kellertävän valkoisia näppylöitä (pieniä) niin mitä ne on ja en myöskään ole ihan varma että onko mulla alkanu valkovuoto mulla tuli ennen kesälomaa sellasta valkoista limaista ja sitten tällä viikolla kanssa

Moi! Kiitos kysymyksestä.

Valitettavasti näkemättä on vaikea sanoa, mitä näppylät ovat ja mistä ne voisivat johtua. Viestistäsi ei käy myöskään ilmi, missä kohtaa näppylät ovat tarkalleen: ovatko ne esimerkiksi häpykummun päällä tai ulkoisissa sukuelimissä, kuten häpyhuulissa tai emättimen aukon lähettyvillä. On kuitenkin normaalia, että alapään ihoalueille ilmestyy samanlaisia näppylöitä, kuin ihoon muuallekin päin kehoa. Alapäässä, eli intiimialueella on runsaasti talirauhasia sekä karvatuppia, joista ihokarvat kasvavat. Joskus näpyt voivat johtua esimerkiksi näiden karvatuppien tulehduksista tai talirauhasten tukoksista. Näppyjen syynä voi olla myös jokin ihottuma tai ihosairaus. Lisäksi kannattaa välttää intiimialueen liiallista pesua tai liian tiukkoja housuja, koska nämä voivat ärsyttää alapään ihoa ja limakalvoja, mikä saattaa oireilla näppylöiden ilmaantumisena.

Näppylöille ei tarvitse tehdä mitään, jos ne eivät jollain tavalla oireile, joten voit rauhassa seurailla niitä. Ne saattavat myös hävitä itsestään. Jos ne kuitenkin alkavat kovasti kutista, tuntuvat kipeiltä tai haittaavat muuten, on hyvä käydä juttelemassa niistä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit hyvin jutella niistä myös vanhempasi kanssa. Jutella niistä kannattaa joka tapauksessa, jos ne sinua kovasti huolettavat.

Kuulostaa myös siltä, että valkovuotosi on alkanut. Se on täysin normaali asia, joka kuuluu murrosiän kehitykseen, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Valkovuoto on emättimen luonnollinen tapa puhdistaa ja kosteuttaa itseään ja sen ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto on hapanta ja ehkäisee siten myös tulehduksia.

Lue vielä lisää valkovuodosta Hyvä kysymys -palstan artikkelista.

Kivaa syksyä! 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?