Seksi
Nimimerkki: Ihmettelijä

Onko normaalia ettei kuukautisia ole ollut puoleen vuoteen?

Oon pian 16 vuotais tyttö, mulla oli yhdet (ekat) menkat keväällä (kesti varmaankin viikon ja oli ”runsaat”) mutta sen jälkeen ei ole enää menkkoja näkynyt. Pitääkö huolestua kun ei puoleen vuoteen ole tullut vai onko ihan normaalia?

Moikka! Kiitos kysymyksestä.

Kerrot saaneesi ensimmäiset kuukautisesi noin puoli vuotta sitten, ja ettei sinulle ole tullut kuukautisia sen jälkeen. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Keskimäärin se on naisilla 28 päivää. On myös normaalia, että kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat pidempään.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä.

Kohdallasi ei välttämättä ole kyse siis mistään poikkeavasta tai huolestuttavasta asiasta, vaikka kuukautisissa on nyt ollut taukoa. Voisit kuitenkin olla yhteydessä asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Näin saat huolen pois mielestäsi ja ohjeet siihen, onko tilannetta hyvä vielä vain seurailla vai onko sitä syytä tutkia tarkemmin.

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?