Hei,
Hormonikierukoiden yleinen haittavaikutus on valkovuoto. Jos siihen ei liity muita oireita (kirvelyä, kutinaa, kipuja, kuumeilua, pahaa hajua, koostumuksen selkeää muutosta esim kokkareiseksi tai kuplivaksi, vihertäväksi), niin lisääntynyt valkovuoto voi sopia kierukan aiheuttamaksi. Jos edellä mainittuja oireita esiintyy, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon emätintulehduksen poissulkemiseksi. Tarvittaessa kannattaa myös poissulkea seksitaudit. Lähetteen seksitautitesteihin saa pyytämällä sitä julkisesta terveydenhuollosta ja tutkimukset ja mahdollinen hoito ovat maksuttomia. Lue lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta täältä.
Jatkuva pikkuhousunsuojan käytön tarve on tietysti tylsää ja pahimmillaan se voi myös osittain ylläpitää ongelmaa. Joskus apteekista ilman reseptiä saatavat emättimen paikallishoitovalmisteet, esimerkiksi maitohappobakteeri, voivat myös auttaa. Farmaseutti osaa neuvoa niistä lisää, kun kerrot mikä ongelmasi on.
Terveyskirjaston sivuilla on hyvää tietoa itsehoidosta. Ehdotan kuitenkin, että käyt kertaalleen arviossa lääkärillä vaivan vuoksi.
Toivottavasti ratkaisu löytyy!
Moi!
Tiputteluvuoto hormonikierukan kanssa on tavallista. Heilläkin, joilla vuotoa ei pääasiassa ole, tiputtelupäiviä voi tulla satunnaisesti.
Mieti kuitenkin, onko tarvetta tehdä seksitautitesteista klamydia- ja tippuritestit. Seksitaudit voivat aiheuttaa tiputteluvuotoa. Samoin muutkin gynekologiset tulehdukset. Jos sinulla on ollut seksikontakti, jossa seksitauti olisi voinut tarttua tai sinulla on poikkeavan runsasta, haisevaa valkovuotoa tai alavatsakipuja, varaa lääkäriaika.
Todennäköisimmin kuitenkin kyse on kierukkaan liittyvästä vuodosta, joka luultavimmin rauhoittuu itsestään.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
On ihan normaalia, että kierukan laiton jälkeen valkovuodon määrä ja hajukin voivat vähän muuttua. Seuraa kuitenkin, ettei vuoto muutu juoksevaksi ja runsaaksi ja haju voimakkaan pistäväksi (kuin raa’an kalan haju). Jos sinulla olisi lisäksi jatkuvaa alavatsakipua tai muuten koet vointisi heikoksi, on hyvä käydä lääkärissä tarkistamassa, että kaikki on kunnossa.
Eli valkovuodon hajun lievä muutos on normaalia, eikä vaadi lisätoimia, jos muuten kaikki kunnossa.
Mukavaa kesän odotusta!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Tilanne kuulostaa jossain määrin poikkeavalta. Voisit olla yhteydessä lääkäriin ja selvitellä asiaa vähän lisää. Olisi hyvä ainakin varmistaa, että kierukka on hyvin paikallaan ja ettei ole kyse mistään tulehduksesta. Toki kierukankin kanssa välillä vuotoja saattaa tulla, mutta tilanteesi kipujen ja vuodon määrän suhteen vaikuttaa siltä, että asiaa olisi hyvä selvittää tarkemmin.
Tsemppiä kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä testin ja kierukan asettamisen välissä, voit varmuuden vuoksi tehdä raskaustestin raskauden poissulkemiseksi. Jos et ollut suojaamattomassa yhdynnässä raskaustestin tekemisen ja kierukan asettamisen välissä, ei vuodottomuudesta tarvitse olla mitenkään huolissaan. Vuotojen vähentyminen tai loppuminen kokonaan on hyvin tyypillinen hormonikierukan aiheuttama muutos. Kohdussa keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois. Kohdulle tästä ei ole haittaa, päinvastoin. Ohuempi limakalvo tuottaa vähemmän prostaglandiineja, jolloin kohtu supistelee vähemmän ja kuukautiskivut helpottuvat.
Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa, eli hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia. Joskus naiset saavat kierukan käytön alussa kuitenkin lieviä, keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten esimerkiksi tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea. Nämä haitat tasoittuvat kuitenkin useimmiten muutamassa kuukaudessa.
Kerroit viestissäsi myös, ettet kehtaisi soitella heti lääkäriin. Jos jokin asia kuitenkin mietityttää sinua, kannustaisin sinua rohkeasti kysymään asiasta. Se on tärkeää!
Aurinkoista kevättä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kyllä, kierukan voi laittaa myös neitsyelle. Hormonikierukoita on Suomessa myynnissä kolmea eri kokoa. Pienimmissä kierukoissa asetinputki on ohuempi ja tästä syystä niitä käytetään usein synnyttämättömille naisille. Eniten hormonia sisältävää kierukkaa taas voidaan käyttää myös hoidollisiin tarkoituksiin. Niistä tavallisin on runsaiden kuukautisten hoito.
Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat naiset ja ikärajoja sen käytölle ei ole. Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin luotettava. Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa. Koska verenkierrossa on vain erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia, munasarjat toimivat normaalisti ja munasolu irtoaa.
Haittavaikutuksia hormonikierukalla on yleensä vähän, mutta varsinkin ensimmäisen puolen vuoden aikana voi esiintyä tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea ja hiusten rasvoittumista.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. Uuden seksikumppanin kanssa onkin aina hyvä käyttää kondomia. Kun kumppani on pysyvä ja harkitsee kondomin käytöstä luopumista, on molempien osapuolten hyvä käydä seksitautitesteissä. Testit voi ottaa helposti esimerkiksi omalla terveysasemalla.
Aurinkoista syksyä!
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!
Hormonikierukan ehkäisytehon kesto riippuu valmisteesta. Markkinoilla on muutamia kierukoita erilaisilla hormonipitoisuuksilla.
Se, kuinka hormonikierukka toimii, on yksilöllistä. Joillakin kierukka aiheuttaa tiputtelu- tai kuukautistyyppistä vuotoa ja joskus se puolestaan lopettaa vuodot kokonaan. Yleensä vuodot kuitenkin loppuvat puoleen vuoteen mennessä. Sinun tapauksessa vuotojen alkaminen voi kertoa, että kierukka ei vapauta enää niin paljon hormonia eli hormonipitoisuus elimistössäsi on matalampi. Yhdyntä voi toki aiheuttaa jonkin verran vuotoa tai vuotojen taustalla voi olla myös mm. emätintulehdukset.
Koska sinulla on ollut lisääntyvää vuotoa, suosittelisin hakeutumaan ehkäisyneuvolan lääkärille tai yksityisen erikoislääkärille (gynekologille), jossa sinulle voidaan tehdä gynekologinen tutkimus. Gynekologisessa tutkimuksessa lääkäri haastattelee sinua tämän hetkisestä tilanteesta ja sisätutkimuksessa tarkastetaan mm. limakalvojen kuntoa ja kierukan paikkaa. Samalla voidaan pohtia ehkäisyn jatkoa ja mahdollista kierukan vaihtoa.