Seksi
Nimimerkki: Epätoivoinen

Voiko tippuri tarttua pussaillessa?

Luin että tippuri voi tarttua kielisuudelmissa, mutta mikäli vain pussailee partnerin kanssa ilman kielisuudelmia onko mahdollista että tippuri tarttuu?

Hei nimimerkki Epätietoinen!

Kiitos viestistäsi ja hyvä, että selvität mieltä askarruttavaa asiaa. Nielutippuria sairastavien henkilöiden syljen on todettu sisältävän runsaasti gonokokkeja eli taudin aiheuttajan bakteeria. Huonolla tuurilla tippuri voi siis tarttua syljen välityksellä. Syljen vaihtumisen lisäksi, kielisuudelmissa kohdistuu limakalvoille mekaanista hankausta, joka voi lisätä tartunnan mahdollisuutta.  Jos epäilee saaneensa tippuritartunnan nieluun, kannattaa hakeutua tippurinäytteeseen aikaisintaan viikon kuluttua tartuntatilanteesta. Nielun tippuritulehdus on usein oireeton, mutta joskus se aiheuttaa kurkkukipua ja suun kirvelyä. Muutoinkin on hyvä muistaa se, että seksitautitesteihin on helppoa ja maksutonta hakeutua, ja siksi niin kannattaa tehdä, jos asia yhtään mietityttää.

Voit lukea lisää tippurista Duodecimin artikkelista. Seksitautien testauspaikoista voit lukea tarkemmin Väestöliiton artikkelista.

Hyvää jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?